Ogórki na zupę na zimę
Sezon ogórkowy w pełni, i wcale nie chodzi mi o ten sezon w polityce 😀, tylko ten w ogródku i na targu. Moje ogórki na przydomowej grządce w tym roku oszalały, więc przerabiam je na różne sposoby. Jednym z nich, i to chyba najprostszym, jest starcie ich na tarce i zakiszenie w słoiku.
Ogórki na zupę na zimę idealnie nadają się na przykład do zupy ogórkowej lub do innej zupy jarzynowej. Wystarczy odkręcić słoik, dodać do ugotowanych już w zupie warzyw i gotowe. Istotne jest to, aby ziemniaki czy inne warzywa były już miękkie, więc ogórki dodajemy na sam koniec gotowania.
Ogórki na zupę na zimę |
Ogórki na zupę na zimę
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 3 słoiki o poj. 720 ml
Składniki:
- 1700 g ogórków
- pęczek koperku
- 2 łyżki soli niejodowanej kamiennej
- 3 duże ząbki czosnku
Wykonanie
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubej tarce do warzyw. Wkładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny, raz na jakiś czas mieszając ogórki. Powinny puścić sok.
Koperek siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Koperek mieszamy z ogórkami. Ogórki wraz z powstałym sokiem wkładamy do wyparzonych słoików, przekładamy je plasterkami czosnku. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 4-6 dni do zakiszenia.
Dobrze jest ustawić je na tacy, gdyby fermentacja była burzliwa, a ze słoików wyciekał płyn.
Gdy fermentacja ustanie słoiki chowamy do piwnicy lub spiżarni.
Komentarze
Prześlij komentarz