Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami

gofry-z-ogorkiem-rzodkiewka
 

Lato w pełni, piękne słonce i wysokie temperatury za oknem zachęcają nas do tego żeby się wybrać w plener. A skoro plener, to przy okazji warto zrobić sobie mały piknik na łonie natury i w pełni cieszyć się wakacyjnym czasem.

Na taki wypad warto zabrać ze sobą dania czy przekąski, które nam się nie rozpuszczą podczas podroży, a na miejscu nie będą wymagały zbyt dużo czasu, żeby je przygotować do jedzenia. W związku z tym postanowiłam upiec gofry i podać je w wersji wytrawnej z dużą ilością warzyw. Wszystkie potrzebne produkty zapakowałam do szczelnych pojemników, w których bez problemu mogłam przetransportować jedzenie. A przy okazji działam w duchu zero waste, bo używam wielorazowych opakowań.


Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami

Ważne jest też w czym będziemy przewozić nasz produkty. I tutaj przychodzi nam z pomocą hiszpańska marka Lekue, która jako pierwsza na świecie opatentowała i zaprezentowała innowacyjną formę silikonu platinium. Oznacza to, że pojemniki zostały wyprodukowane bez użycia szkodliwego plastiku, który wchodzi w reakcję z żywnością. Istotne też jest to, że silikon platinium nie wchłania żadnego zapachu. Pojemniki mogą być używane w lodówkach, zamrażarkach, a także do rozmrażania i podgrzewania w mikrofali i w piekarniku. Zakres temperatur jest bardzo duży, bo wynosi od -60 do  +220 stopni Celsjusza. Pojemniki  można myć w zmywarce. Opakowania posiadają też specjalne okienka, gdzie można umieścić informacje o ich zawartości. To jest bardzo przydatne, szczególnie w  zamrażarce, gdy produkty są nieco zaszronione.

Do wyboru mamy aż cztery rodzaje produktów wielorazowych:

  • pojemniki bez silikonu w 3 rozmiarach
  • pojemnik na kanapki
  • woreczki hermetyczne w 3 rozmiarach,  ze specjalną klamrą, dzięki której uzyskujemy 100% hermetyczności
  • osłonki do żywności w 3 rozmiarach

Powiem Wam, że ja jestem zachwycona tymi nowościami, bardzo ułatwiają kwestię przechowywania produktów spożywczych, a także, jak widzicie na zdjęciach, idealnie się też nadają do ich przewożenia.  Mają też piękny kolor i design, więc  przy okazji będą estetycznie wyglądały w naszej kuchni i na zielonej trawce 💓. Fajne jest też to, że możemy wybierać między różnymi rodzajami i wielkościami tych pojemników, co bardzo ułatwia nam przechowywanie wszystkich niezbędnych artykułów spożywczych.



Marka ma też w swojej ofercie mnóstwo wspaniałych kuchennych gadżetów i przydasiów. Wiem co mówię, bo mam ich całkiem spora kolekcję, i na przykład bez foremek do bajgli nie wyobrażam sobie życia 😀.   Koniecznie zajrzyjcie do ich sklepu →Lekue.pl - sklep
 

 

Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej 450
  • 2 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 200 g serka śmietankowego
  • oregano
  • czarny pieprz 
  • sól
  • zielone ogórki
  • rzodkiewki
  • garść ugotowanego na parze bobu



Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15-20 minut, aby rozwinął się gluten.
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją delikatnie olejem.
Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane.
Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej.
Serek mieszamy z przyprawami. 
Ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki.
Gofry smarujemy serkiem i układamy na nich warzywa.
 



Komentarze