Kiszone pomidory z chili
Kiszenie to bardzo pyszny i zdrowy pomysł na konserwowanie warzyw. U nas najczęściej kisi się ogórki i kapustę. Bardzo smaczne, choć już mniej popularne są na przykład kiszone rzodkiewki lub kiszony kalafior.
Natomiast ja mam dziś dla Was przepis na kiszone pomidory z chili. Kiszenie pomidorów jest bardzo popularne u naszych wschodnich sąsiadów i stamtąd właśnie przywędrował do nas ten sposób na ich przetwarzanie. Kiszone pomidory na początku są jędrne i twarde, natomiast po kilku miesiącach w słoiku staja się bardziej miękkie. Wtedy możemy je wykorzystać jako dodatek do zup, gulaszy czy dań warzywnych.
Kiszone pomidory z chili |
Kiszone pomidory z chili
Czas przygotowania: 30 minut + fermentacja
Składniki:
- 1 kg dojrzałych podłużnych mięsistych pomidorów
- ok. 4 cm kawałek chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 łodygi kopru
- papryczka chili
- 1 łyżka gorczycy
- opcjonalnie liście chrzanu
- ok. 1 litra wody
- 1,5 łyżki niejodowanej soli
- Pomidory umyj. Ułóż je ciasno w wyparzonych słoikach.
- Czosnek obierz i przekrój ząbki na pół. Chrzan i chili pokrój na kawałki. Czosnek, chrzan, chili, gorczycę i koper włóż do słoików.
- Zagotuj wodę z solą, wymieszaj.
- Gorącą zalewą zalej pomidory, tak aby były całkowicie przykryte zalewą.
- Zamknij słoiki, ustaw je na tacy (przy fermentacji solanka może kipieć) i odstaw na ok. 7 dni (czas fermentacji zależy od temperatury otoczenia).
- Gdy fermentacja się zakończy przenieś słoiki do piwnicy lub spiżarki.
Komentarze
Prześlij komentarz