Kiszone pomidory z chili

 

czerwone-zolte-pomidory-w-sloiku

Kiszenie to bardzo pyszny i zdrowy pomysł na konserwowanie warzyw. U nas najczęściej kisi się ogórki i kapustę. Bardzo smaczne, choć już mniej popularne są na przykład kiszone rzodkiewki lub kiszony kalafior.

Natomiast ja mam dziś dla Was przepis na kiszone pomidory z chili. Kiszenie pomidorów jest bardzo popularne u naszych wschodnich sąsiadów i stamtąd właśnie przywędrował do nas ten sposób na ich przetwarzanie. Kiszone pomidory na początku są jędrne i twarde, natomiast po kilku miesiącach w  słoiku staja się bardziej miękkie. Wtedy możemy je wykorzystać jako dodatek do zup, gulaszy czy dań warzywnych.


Kiszone pomidory z chili

Kiszone pomidory z chili
Czas przygotowania: 30 minut + fermentacja
Składniki:

  • 1 kg dojrzałych podłużnych mięsistych pomidorów
  • ok. 4 cm kawałek chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łodygi kopru
  • papryczka chili
  • 1 łyżka gorczycy 
  • opcjonalnie liście chrzanu
  • ok. 1 litra wody
  • 1,5 łyżki niejodowanej soli

Wykonanie:
  • Pomidory umyj. Ułóż je ciasno w wyparzonych słoikach. 
  • Czosnek obierz i przekrój ząbki na pół. Chrzan i chili pokrój na kawałki. Czosnek, chrzan, chili, gorczycę i koper włóż do słoików. 
  • Zagotuj wodę z solą, wymieszaj.
  • Gorącą zalewą zalej pomidory, tak aby były całkowicie przykryte zalewą. 
  • Zamknij słoiki, ustaw je na tacy (przy fermentacji solanka może kipieć) i odstaw na ok. 7 dni (czas fermentacji zależy od temperatury otoczenia). 
  • Gdy fermentacja się zakończy przenieś słoiki do piwnicy lub spiżarki.


 

Komentarze