Krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym

czerwona-zupa-w-niebieskiej-misce
 

Za oknem trochę chłodniej, więc od razu z ogromną przyjemnością sięgamy po zupy. Dziś mam dla Ciebie przepis na rewelacyjny krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym.  Muszę przyznać, że buraki i kokos to bardzo pyszne połączenie, jeśli jeszcze go nie próbowałaś/eś, to serdecznie Cię namawiam.
Ten krem przygotowałam z pieczonych buraków, pieczenie warzyw wydłuża nam nieco czas jej przygotowania, ale moi zdaniem zdecydowanie warto. Pieczony burak ma zdecydowanie lepszy i bardziej intensywny smak, niż ten gotowany, bo cały smak i  jego wartości odżywcze zostają w bulwie, a nie w wodzie, w której się gotował. Także zdecydowanie polecam ten sposób obróbki termicznej warzyw.


Krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym

Krem z buraków z mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania: 30 minut 
Składniki:
  • 500 g upieczonych buraków
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia


Wykonanie:

  • Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. 
  • Do garnka włóż pokrojone w kostkę buraki, wlej bulion i mleczko, wrzuć przesmażone warzywa i przyprawy. 
  • Gotuj przez 5 minut. 
  • Zupę wyłącz i dokładnie zmiksuj.
  • Jeśli wg Ciebie zupa będzie za gęsta, dolej więcej bulionu.

 

Komentarze