Krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym
Za oknem trochę chłodniej, więc od razu z ogromną przyjemnością sięgamy po zupy. Dziś mam dla Ciebie przepis na rewelacyjny krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym. Muszę przyznać, że buraki i kokos to bardzo pyszne połączenie, jeśli jeszcze go nie próbowałaś/eś, to serdecznie Cię namawiam.
Ten krem przygotowałam z pieczonych buraków, pieczenie warzyw wydłuża nam nieco czas jej przygotowania, ale moi zdaniem zdecydowanie warto. Pieczony burak ma zdecydowanie lepszy i bardziej intensywny smak, niż ten gotowany, bo cały smak i jego wartości odżywcze zostają w bulwie, a nie w wodzie, w której się gotował. Także zdecydowanie polecam ten sposób obróbki termicznej warzyw.
Krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym |
Krem z buraków z mleczkiem kokosowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g upieczonych buraków
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojoną cebulę, czosnek i imbir.
- Do garnka włóż pokrojone w kostkę buraki, wlej bulion i mleczko, wrzuć przesmażone warzywa i przyprawy.
- Gotuj przez 5 minut.
- Zupę wyłącz i dokładnie zmiksuj.
- Jeśli wg Ciebie zupa będzie za gęsta, dolej więcej bulionu.
Komentarze
Prześlij komentarz