Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem
Dziś przychodzę z pysznym i efektownym przepisem na kwiaty cukinii faszerowane kozim serem. To chyba najprostszy sposób na kwiaty cukinii, ale na blogu znajdziesz też przepis na kwiaty nadziewane krewetkami, smażone w cieście piwnym, z makaronem i pesto i w omlecie z pomidorem.
Tym razem kwiaty cukinii nadziałam kozim serem, natomiast jeśli nie lubisz tego rodzaju sera, możesz użyć na przykład fety. Do mojego przepisu wykorzystałam kozi ser w plastrach (takich jak feta), rozgniotłam go widelcem i wymieszałam ze śmietaną, ale gdy nie masz takiego sera w kawałku, to użyj takiego do smarowania, też będzie super.
Kwiaty cukinii zawsze nadziewam przy pomocy tylki i plastikowego woreczka. Jeśli takim nie dysponujesz, to wystarczy na przykład torebka do mrożenia z odciętym nożyczkami rożkiem. To jest zdecydowanie dużo łatwiejszy i szybszy sposób, niż robienie tego łyżeczką. I ta metodą nie porozrywasz delikatnych kwiatów.
A przy okazji polecam Ci, jeśli jest oczywiście taka możliwość, kupowanie żeńskich kwiatów, to są właśnie te z małą cukinią na końcu. Te baby cukinie są przepyszne.
Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem |
Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 5 żeńskich kwiatów cukinii
- 5 łyżek koziego serka
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- sól
- mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- gałązki świeżego tymianku
- kilka pomidorków koktajlowych
Komentarze
Prześlij komentarz