Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami zwiastują nam powoli nadejście jesieni. Mimo tego, że wraz z jej nadejściem za oknem robi się chłodno, to lubię te porę roku, bo niesie ze sobą mnóstwo pysznych smaków.
Te okrągłe kluski ze śliwka w środku, to taki pyszny klasyk w naszej kuchni, choć wiem, że są też zwolennicy knedli z truskawkami. Na naszych stołach pojawia się też wersja z morelami i brzoskwiniami. Wszystko brzmi pysznie!
W składnikach nie podaję Ci dokładnej ilości śliwek, wszystko zależy od tego jaką będą miały wielkość. Ja tym razem kupiłam bardzo duże śliwki i z podanej ilości ciasta wyszło mi kilkanaście ogromnych knedli. Jeśli kupisz mniejsze owoce, klusek będzie więcej.
Pamiętaj, żeby przygotować kluski zaraz po zagnieceniu ciasta. Ciasto ziemniaczane szybko robi się rzadkie i ciężko będzie potem uformować knedle. Tak samo trzeba je potem od razu ugotować. Kolejnego dnia można je podgrzać gotując we wrzątku lub podsmażając na patelni. Zwolennicy mikrofali, mogą to szybko zrobić w tym urządzeniu.
Knedle ze śliwkami |
Knedle ze śliwkami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- kilkanaście śliwek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka tartej bułki
- 2 łyżki masła
Wykonanie
- Ugotowane ziemniaki zmiel lub przyciśnij przez praskę. Najlepiej, żeby były jeszcze ciepłe. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ze śliwek usuń pestki (staraj się nie rozkroić do końca owocu), w miseczce wymieszaj cynamon z cukrem.
- Na suchej patelni na średnim ogniu upraż bułkę tartą, gdy będzie rumiana dodaj masło. Podgrzewaj, aż się znacznie pienić. Odstaw.
- Z ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieć szybko ciasto. Gdyby było za luźne, dodaj trochę mąki. Jej ilość zależy od gatunku ziemniaków.
- Ciasto podziel na 3 części, z każdej - na podsypanym mąką blacie kuchennym - uformuj rulon i pokrój go na krążki. Każdy krążek delikatnie rozpłaszcz. Do śliwki wsyp ok. pół łyżeczki cukru z cynamonem. Ułóż owoc na krążku ciasta i zaklej go dokładnie, formując kulkę.
- W międzyczasie w sporym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Gotuj knedle przez około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj je z garnka przy pomocy łyżki durszlakowej, dobrze odsączając z wody.
- Delikatnie podgrzej masło z bułką, polej nim kluski i od razu podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz