Orkiszowe tagliatelle z kurkami w śmietanie
Na blogu pozostajemy w jesiennym klimacie, a co za tym idzie z grzybami na talerzu w roli głównej. Dziś zapraszam Cie po przepis na orkiszowe tagliatelle z kurkami w śmietanie. Sezon na kurki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw lasu.
Kurki w śmietanie to bardzo prosty i szybki sos do makaronu. Do tej pory kurki podawałam z koperkiem, tym razem postanowiłam to zmienić i powiem Ci, że to bardzo fajne urozmaicenie.
W domu miałam akurat makaron orkiszowy, ale Ty możesz użyć zwykłego pszennego, albo też razowego, jeśli wolisz. W każdym przypadku będzie pysznie.
Orkiszowe tagliatelle z kurkami |
Orkiszowe tagliatelle z kurkami
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 300 g świeżych kurek
- 2 cebule
- 2 cebule
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeżo starty parmezan
Wykonanie
- Kurki dokładnie umyj w zimnej wodzie. Większe grzyby przekrój na pół.
- Cebulę pokrój w piórka, na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia.
- Do cebuli dorzuć kurki i przez chwile je przesmaż.
- Do garnka włóż śmietanę, dodaj grzyby przesmażone z cebulą i delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, żeby śmietana się nie zważyła. Kurki duś przez około 10 minut, pod koniec przypraw.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kurki podaj z makaronem, posyp natką pietruszki i świeżo startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz