Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym
W lato zrobiłam kilka słoiczków dżemu morelowego, więc teraz przyszedł czas, żeby je wykorzystać. Jeśli nie masz takiego dżemu, możesz wykorzystać swój ulubiony smak. Z każdym lekko kwaskowym dżemem ciasto będzie pyszne.
Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym upiekłam w silikonowej foremce do ciasta w porcjach. To jest bardzo wygodne, bo ciasto po upieczeniu nie wymaga już krojenia. Od razu mamy gotowe porcje, a także jednocześnie możemy upiec ciasto o różnych smakach.
Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym |
Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o średnicy 24 cm
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 1 szklanka jogurtu
- 30 g oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoik dżemu morelowego
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
- Jajka ubij na puszystą masę z cukrem.
- Następnie dodaj esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszaj drewnianą bądź silikonowa łyżką.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
-
Sylikonową formę wypełnij ciastem, na wierzchu ułóż dżem. Delikatnie wymieszaj trzonkiem od łyżeczki, żeby część dżemu wymieszała się z ciastem.
- Ciasto piecz około 45 minut, bez termoobiegu.
- Odstaw ciasto do wystygnięcia.
- Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz