Kremowy sernik dyniowy z karmelem
Sernik dyniowy to must have każdej jesieni. Co roku pojawia się na naszym stole w podczas sezonu na dynię. Tym razem upiekłam kremowy sernik dyniowy z karmelem. Jest bardzo delikatny i ma przepiękny kolor. Ozdobiłam go sezonowymi owocami; figi i granat idealnie tu pasują.
Sernik pięknie się upiekł, dzięki kąpieli wodnej i nieco niższej temperaturze w piekarniku. Nie opadł, jest równy jak stół, a to dzięki temu, że nie został zbyt mocno napowietrzony podczas przygotowania. Pamiętaj, żeby nie ucierać zbyt długo masy, miksujemy ją tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Kremowy sernik dyniowy z karmelem |
Kremowy sernik dyniowy z karmelem
Czas przygotowania: 80 minut
Proporcje na formę o średnicy 20 cm
Składniki:
- 300 g puree z pieczonej dyni
- 500 g sera z wiaderka
- 4 jaja
- 200 g kremówki 30%
- 170 g cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Karmel:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki kremówki 30%
Dodatkowo
- figi
- ziarenka granata
Wykonanie
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.
- Ser włóż do miski, dodaj cukier i zmiksuj.
- Następnie dodaj po jednym jajku, miksując wszystko na najniższych obrotach.
- Kolejno dodaj kremówkę, cynamon i masę dyniową. Zmiksuj.
- Na koniec dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 165 stopni. Na dole ustaw naczynie z wodą.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.
- Masę wlej do tortownicy, owiń ją folią aluminiową i piecz około 60 minut. Jeśli sernik będzie się zbytnio przypiekał należy go przykryć, np. folią aluminiową.
- Po upieczeniu sernik będzie mieć galaretowatą konsystencję. Nie przejmuj się tym, gdy wystygnie zetnie się całkowicie.
- Sernik wystudź w piekarniku, a następnie włóż do do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Przed podaniem sernika przygotuj karmel.
- Do garnuszka lub na małą wysoką patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy jednym ruchem wlej śmietankę i zamieszaj.
- Zmniejsz ogień i gotuj karmel, aż utworzy się z niego gęsty sos. Pamiętaj jednak, że po wystudzeniu karmel jeszcze zgęstnieje.
- Gdy karmel lekko przestygnie polej nim sernik.
- Sernik ozdób figami i granatem.
Wygląda smakowicie, ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuń