Kremowy sernik dyniowy z karmelem

pomaranczowe-ciasto-na-paterze
 

Sernik dyniowy to must have każdej jesieni. Co roku pojawia się na naszym stole w podczas sezonu na dynię. Tym razem upiekłam kremowy sernik dyniowy z karmelem. Jest bardzo delikatny i ma przepiękny kolor. Ozdobiłam go sezonowymi owocami; figi i granat idealnie tu pasują.

Sernik pięknie się upiekł, dzięki kąpieli wodnej i nieco niższej temperaturze w piekarniku. Nie opadł, jest równy jak stół, a to dzięki temu, że nie został zbyt mocno napowietrzony podczas przygotowania. Pamiętaj, żeby nie ucierać zbyt długo masy, miksujemy ją tylko do połączenia składników, nie dłużej.


Kremowy sernik dyniowy z karmelem


Kremowy sernik dyniowy z karmelem

Czas przygotowania: 80 minut

Proporcje na formę o średnicy 20 cm

Składniki:

  • 300 g puree z pieczonej dyni
  • 500 g sera z wiaderka
  • 4 jaja
  • 200 g kremówki 30%
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Karmel:

  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kremówki 30%

 Dodatkowo

  • figi
  • ziarenka granata



Wykonanie

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.

  • Ser włóż do miski,  dodaj cukier i zmiksuj. 
  • Następnie dodaj po jednym jajku, miksując wszystko na najniższych obrotach. 
  • Kolejno dodaj kremówkę, cynamon i masę dyniową. Zmiksuj.
  • Na koniec dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
  • Piekarnik nagrzej do 165 stopni. Na dole ustaw naczynie z wodą.
  • Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Masę wlej do tortownicy, owiń ją folią aluminiową i piecz około 60 minut. Jeśli sernik będzie się zbytnio przypiekał należy go przykryć, np. folią aluminiową.
  • Po upieczeniu sernik będzie mieć galaretowatą konsystencję. Nie przejmuj się tym, gdy wystygnie zetnie się całkowicie. 
  • Sernik wystudź w piekarniku, a następnie włóż do do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • Przed podaniem sernika przygotuj karmel.
  • Do garnuszka lub na małą wysoką patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy jednym ruchem wlej śmietankę i zamieszaj. 
  • Zmniejsz ogień i gotuj karmel, aż utworzy się z niego gęsty sos. Pamiętaj jednak, że po wystudzeniu karmel jeszcze zgęstnieje.
  • Gdy karmel lekko przestygnie polej nim sernik.
  • Sernik ozdób figami i granatem.




Komentarze

Prześlij komentarz