Malinowa owsianka z figami i mlekiem migdałowym
I przyszedł czas na treściwe jesienne śniadania. Tym razem zapraszam Cię na wegańską wersję owsianki, ponieważ przygotowałam ją na bazie mleka roślinnego migdałowego. Jeśli nie lubisz takiego mleka, zrób owsiankę ze zwykłym krowim.
Dodatki do owsianki są w 100% sezonowe, czyli jesienne późne maliny i pyszne figi. Powiem Co, że wyszło przepyszne! Serdecznie polecam taki kolorowy i sycący jesienny początek dnia.
Malinowa owsianka z figami i mlekiem migdałowym |
Wegańska malinowa owsianka z figami i migdałami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 5 kopiastych łyżek płatków owsianych górskich
- szczypta soli
- 1 szklanka napoju migdałowego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 2 garści malin
- 1 figa
- garść migdałów
- płatki kokosowe
- opcjonalnie posypka czekoladowa
Wykonanie:
- Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlej mleko, dodaj płatki, sól i odstaw na 20 minut.
- Następnie gotuj, aż mleko zacznie wrzeć.
- Zmniejsz ogień i gotuj płatki przez około 5 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dodaj 1 garść malin, cukier i dokładnie wymieszaj.
- Owsiankę przełóż do miski i posyp pozostałymi składnikami.
Komentarze
Prześlij komentarz