Kopytka serowe

jasne-kluski-na-ciemnym-talerzu

Dziś u mnie na talerzu kopytka serowe. Szczerze powiedziawszy, to nie za bardzo wiedziałam, jak nazwać te pyszne kluski. Czy kluski ziemniaczano-serowe czy kopytka? Stanęło jednak na kopytkach 😁, bo faktycznie są to kopytka z dodatkiem tłustego twarogu i robi się je dokładnie, tak jak kopytka.

Kluski są bardzo delikatne dzięki dodanemu serowi i można je jeść polane bułką z masłem lub sosem pieczarkowym czy na przykład gulaszem.

W składnikach podałam orientacyjną ilość mąki, ponieważ jeden gatunek ziemniaków będzie jej potrzebował więcej, drugi mniej. Polecam, więc nie wsypywać wszystkiego od razu. Ciasto powinno być klejące i niezbyt twarde. Najlepiej jest zrobić test z kilkoma kluseczkami, ugotować i zobaczyć czy się nie rozpadają.

Kopytka serowe


Kopytka serowe

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • 3 jajka
  • 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
  •  masło
  • tarta bułka 
  • natka pietruszki


Wykonanie

  • Ziemniaki obierz i wraz z serem przepuść przez praskę. Połącz z ziemniakami, jajkami i mąką.
  • Ciasto przełóż na stolnicę, uformuj z niego wałki, spłaszcz jak kopytka i pokrój ukośnie. 
  • Gotuj w wodzie z dodatkiem soli przez ok. 1 minutę od wypłynięcia. 
  • W międzyczasie upraż na suchej patelni tartą bułkę i rozpuść  w niej masło 
  • Kluski podaj polane masłem i posypane natką.  



Komentarze