Kopytka serowe
Dziś u mnie na talerzu kopytka serowe. Szczerze powiedziawszy, to nie za bardzo wiedziałam, jak nazwać te pyszne kluski. Czy kluski ziemniaczano-serowe czy kopytka? Stanęło jednak na kopytkach 😁, bo faktycznie są to kopytka z dodatkiem tłustego twarogu i robi się je dokładnie, tak jak kopytka.
Kluski są bardzo delikatne dzięki dodanemu serowi i można je jeść polane bułką z masłem lub sosem pieczarkowym czy na przykład gulaszem.
W składnikach podałam orientacyjną ilość mąki, ponieważ jeden gatunek ziemniaków będzie jej potrzebował więcej, drugi mniej. Polecam, więc nie wsypywać wszystkiego od razu. Ciasto powinno być klejące i niezbyt twarde. Najlepiej jest zrobić test z kilkoma kluseczkami, ugotować i zobaczyć czy się nie rozpadają.
Kopytka serowe |
Kopytka serowe
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 200 g białego sera
- 3 jajka
- 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków)
- sól
- pieprz
- masło
- tarta bułka
- natka pietruszki
Wykonanie
- Ziemniaki obierz i wraz z serem przepuść przez praskę. Połącz z ziemniakami, jajkami i mąką.
- Ciasto przełóż na stolnicę, uformuj z niego wałki, spłaszcz jak kopytka i pokrój ukośnie.
- Gotuj w wodzie z dodatkiem soli przez ok. 1 minutę od wypłynięcia.
- W międzyczasie upraż na suchej patelni tartą bułkę i rozpuść w niej masło
- Kluski podaj polane masłem i posypane natką.
Komentarze
Prześlij komentarz