Makaron z dyniowym pesto

makaron-z-pomaranczowym-sosem


Sezon na dynię cały czas trwa, więc dziś mam dla Ciebie kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Dyniowe pesto, to po prostu zblendowana upieczona dynia z przyprawami i ziarenkami słonecznika. Jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę, jeśli masz upieczoną wcześniej dynię. Dlatego ja zawsze piekę więcej dyni i albo ją mrożę, albo wakuję.

Makaron z dyniowym pesto, to pyszny i szybki jesienny obiad. Pamiętaj, żeby odlać trochę wody z gotowania makronu. Dodasz ją do makaronu podczas mieszania go z pastą dyniową, dzięki temu makaron idealnie oblepi się pesto.

Makaron z pesto dyniowym


Makaron z dyniowym pesto

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Pesto dyniowe:

  • 250 g pieczonej dyni
  • 120 g ziarenek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • suszonych pomidorów
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • 400 g makaronu rigatone
  • orzeszki pinii
  • świeżo starty parmezan
  • oliwa z oliwek

 

 

Wykonanie

  • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
  • Do blednera włóż upieczoną dynię, obrane ząbki czosnku, ziarenka słonecznika i pozostałe składniki. Zblenduj na gładką masę. Gdyby była za gęsta, dodaj więcej oliwy.
  • Na suchej patelni upraż orzeszki pinii.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zachowaj około 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
  • Odcedzony gorący makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj dyniowe pesto i nieco wody z gotowania makronu, dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj od razu skropione oliwą i posypane serem.


 

Komentarze