Makaron z dyniowym pesto
Sezon na dynię cały czas trwa, więc dziś mam dla Ciebie kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Dyniowe pesto, to po prostu zblendowana upieczona dynia z przyprawami i ziarenkami słonecznika. Jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę, jeśli masz upieczoną wcześniej dynię. Dlatego ja zawsze piekę więcej dyni i albo ją mrożę, albo wakuję.
Makaron z dyniowym pesto, to pyszny i szybki jesienny obiad. Pamiętaj, żeby odlać trochę wody z gotowania makronu. Dodasz ją do makaronu podczas mieszania go z pastą dyniową, dzięki temu makaron idealnie oblepi się pesto.
Makaron z pesto dyniowym |
Makaron z dyniowym pesto
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Pesto dyniowe:
- 250 g pieczonej dyni
- 120 g ziarenek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 400 g makaronu rigatone
- orzeszki pinii
- świeżo starty parmezan
- oliwa z oliwek
Wykonanie
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Do blednera włóż upieczoną dynię, obrane ząbki czosnku, ziarenka słonecznika i pozostałe składniki. Zblenduj na gładką masę. Gdyby była za gęsta, dodaj więcej oliwy.
- Na suchej patelni upraż orzeszki pinii.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zachowaj około 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Odcedzony gorący makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj dyniowe pesto i nieco wody z gotowania makronu, dokładnie wymieszaj.
- Podawaj od razu skropione oliwą i posypane serem.
Komentarze
Prześlij komentarz