Szprotki w pomidorach
Lubisz szprotki w pomidorach? Ja bardzo, tak jak wszystkie inne rybki z puszki. Czasami nawet nie zdążę wyłożyć ich na talerzyk tylko jem je prosto z puszki 😀. Tym razem jednak postanowiłam zrobić takie rybki w zaciszu własnej kuchni, ponieważ w tym tygodniu bohaterem projektu Naturalnie Bałtyckie jest właśnie szprotka.
Rybki wyszły pyszne, podałam je skropione sokiem z cytryny. Ważne jest tylko, żeby podawać je od razu po usmażeniu, żeby były chrupiące. Dosłownie kilkanaście minut i pyszne danko jest już na naszym talerzu.
Szprotki w pomidorach |
Szprot
Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.
Szprotki w pomidorach
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 250 g świeżych szprotek
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania
- cytryna
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
- Wlej przecier, posól, popieprz i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Rybki wypatrosz, opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Posól, popieprz, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się ładnie przyrumienią.
- Chrupiące szprotki ułóż na pomidorowym sosie, skrop cytryną i od razu podawaj.
Post powstał we współpracy z Naturalnie Bałtyckie
#naturalnie bałtyckie
Komentarze
Prześlij komentarz