Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym
Uwielbiam muffinki za to, że są tak banalnie proste w przygotowaniu i tak pysznie smakują. A poza tym można je upiec z całym mnóstwem dodatków. Tym razem do środka dodałam upieczoną dynię, to warzywo idealnie pasuje do jesiennych wypieków. Babeczki udekorowałam czekoladowym kremem na bazie mascarpone i kremówki. To krem, który zawsze się udaje, a jego zrobienie trwa kilka minut, wystarczy tylko ubić jego składniki.
Zawsze w zamrażarce mam schowany zapas upieczonej dyni, więc kiedy wymyślę sobie jakieś danie z jej udziałem, nie muszę uruchamiać piekarnika, tylko po prostu ją rozmrażam. Bardzo Ci polecam tę metodę, sprawdza się idealnie.
Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym |
Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na 12 muffinek
Składniki:
- 300 g upieczonej dyni
- 130 g cukru
- 100 g oleju
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 250 mascarpone
- 200 g kremówki 30%
- 2 łyżki kremu czekoladowego
Wykonanie
- Do miski wrzuć pokrojoną na małe kawałki dynię, dodaj jajka, mleko, cukier i olej, dokładnie zblenduj.
- Dodaj przesianą mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem.
- Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
- Wystudź na kratce.
- Gdy muffinki będą zimne przygotuj krem. W misce ubij mascarpone z kremówką, gdy krem będzie gęstnieć dodaj dwie łyżki kremu czekoladowego. Jeśli lubisz słodki krem, możesz go dodać więcej.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz