Piernikowe muffinki bananowe

babeczki-z-lukrem
Piernikowe muffinki bananowe
 

Te piernikowe muffinki bananowe, to idealny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, a także na wspólne spędzenie czasu w dziećmi w kuchni. Przygotowanie tych babeczek jest banalnie proste, więc nasze pociechy wspaniale sobie z tym poradzą, a na koniec można się jeszcze pobawić lukrem.

Podrzucam także link do innych ciasteczkowych inspiracji → ulubione ciasteczka na Boże Narodzenie.


Piernikowe muffinki bananowe

Piernikowe muffinki bananowe

Czas przygotowania: 45 minut

Proporcje na 20 babeczek

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  •  posypka cukrowa



Wykonanie

  • Banany obierz i rozgnieć widelcem.
  • Dodaj jajko, olej, mleko, cukier, ekstrakt i zmiksuj.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą.
  • Wszystko razem wymieszaj.
  • Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.
  • Wystudź na kratce.
  • Przygotuj lukier, wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem.
  • Zimne babeczki dekoruj lukrem i cukrowymi posypkami.



Komentarze

  1. Przepis jest troche niedokładny. Ile jajek? W spisie składników nie są w ogóle wymienione. Mam też pytanie odnośnie mąki, raz idzie jej szklanka, ale nie wiadomo jakiej a następnie dwie szklanki pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za czujność, przepis jest już poprawiony.

      Usuń
  2. Ile mleka, jajek i jaka ta pierwsza mąka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz