Piernikowe muffinki bananowe
Piernikowe muffinki bananowe |
Te piernikowe muffinki bananowe, to idealny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, a także na wspólne spędzenie czasu w dziećmi w kuchni. Przygotowanie tych babeczek jest banalnie proste, więc nasze pociechy wspaniale sobie z tym poradzą, a na koniec można się jeszcze pobawić lukrem.
Podrzucam także link do innych ciasteczkowych inspiracji → ulubione ciasteczka na Boże Narodzenie.
Piernikowe muffinki bananowe |
Piernikowe muffinki bananowe
Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje na 20 babeczek
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- posypka cukrowa
Wykonanie
- Banany obierz i rozgnieć widelcem.
- Dodaj jajko, olej, mleko, cukier, ekstrakt i zmiksuj.
- Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą.
- Wszystko razem wymieszaj.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.
- Wystudź na kratce.
- Przygotuj lukier, wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem.
- Zimne babeczki dekoruj lukrem i cukrowymi posypkami.
Przepis jest troche niedokładny. Ile jajek? W spisie składników nie są w ogóle wymienione. Mam też pytanie odnośnie mąki, raz idzie jej szklanka, ale nie wiadomo jakiej a następnie dwie szklanki pszennej?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za czujność, przepis jest już poprawiony.
UsuńIle mleka, jajek i jaka ta pierwsza mąka?
OdpowiedzUsuń