Śledzie a la Bismarck
W domu uwielbiamy śledzie! To jedna z naszych ulubionych ryb i bardzo częsta pojawia się na naszym stole, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Oczywiście podczas świąt, też zawsze gości w naszym menu.
Tym razem zapraszam po przepis na śledzie a la Bismarck. To pyszne marynowane w delikatnej słodkawej zalewie octowej ryby z dodatkiem marchewki i cebuli.
Ja użyłam śledzi niesolonych, więc w składnikach jest sól. Natomiast jeśli kupisz śledzie solone, to nie dodawaj już do marynaty soli. Zawsze na koniec możesz jeszcze je posolić, jeśli uznasz, że są za mało słone.
Śledzie a la Bismarck |
Śledzie a la Bismarck
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli, jeśli śledzie nie są solone
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka białej gorczycy
Wykonanie
- Marchewkę pokrój w plasterki, a cebulę w krążki.
- Do garnuszka wlej wodę, ocet, dodaj sól i cukier, warzywa i przyprawy. Doprowadź do zagotowania i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Rybę pokrój w grube dzwonka i układaj w słoiku na przemian z warzywami i przyprawami z zalewy. Na koniec zalej marynatą, powinna przykryć śledzie.
- Słoik zamknij i schowaj do lodówki na minimum 3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz