Smażone śledzie
Dziś na moim stole rządzi bałtycki śledź, który pojawia się tu w ramach projektu, w którym biorę udział, czyli projektu Naturalnie Bałtyckie. Dosyć rzadko jadamy świeże śledzie, z reguły wybieramy te solone lub marynowane, a warto wiedzieć, że te świeże też są bardzo smacznie i proste do przygotowania.
Smażone śledzie to bardzo łatwy przepis. Tak przygotowane ryby będą pyszną przekąską lub daniem głównym gdy podasz je z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami. Jeśli kupisz zamrożone ryby, najpierw musisz je rozmrozić, a dopiero potem usmażyć.
Smażone śledzie |
Pyszny śledź
Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii.
Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.
Smażone śledzie
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 6 płatów świeżego śledzia
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
- cytryna
Sałatka
- 3 garści mieszanki sałaty
- 1 mała marchewka
- 1/2 zielonego ogórka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Płaty śledziowe posól i popieprz.
- Na dużym talerzu wymieszaj mąkę z bułką, obtocz dokładnie śledzie i usmaż na patelni na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż będą lekko złociste.
- Osącz z tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
- Marchewkę obierz i pokrój w słupki, ogórka pokrój w pół plasterki.
- Na dużym talerzu ułóż sałaty, pokrojone warzywa, skrop oliwą i przypraw.
- Na wierzchu połóż usmażone śledzie.
- Podaj skropione sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz