Uszka z grzybami
Jak jest wigilijny barszcz → przepis na czerwony barszcz wigilijny na zakwasie - to koniecznie do kompletu muszą też być uszka. U nas w domu lubimy je z samymi grzybami, choć można je też przygotować z kapustą i grzybami.
Te malutkie pierożki są nieco czasochłonne, ale ich smak wynagradza cały poświęcony im czas. A poza tym tradycja zobowiązuje i fajnie jest usiąść w rodzinnym gronie do wspólnego lepienia uszek przy kuchennym stole.
Uszak można tez przygotować wcześniej i je zamrozić. Można mrozić i te surowe i te gotowane, ważne, żeby nie stykały się ze sobą, bo się posklejają. Ja ustawiam je na tacce i wkładam do zamrażarki. Gdy się lekko zamrożą przekładam do plastikowych woreczków i trzymam w zamrażarce.
Uszka z grzybami |
Uszka z grzybami
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki oleju
- szczypta soli
- ok. 150 ml gorącej wody
Farsz grzybowy:
- 40 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka tartej bułki
Wykonanie
- Grzyby wymocz w zimnej wodzie przez 3-4 godziny.
- Następnie gotuj je przez 30 minut, odcedź i posiekaj.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni na maśle.
- Wrzuć grzyby i smaż razem przez 2-3 minuty.
- Farsz przypraw. Farsz możesz też zmielić w maszynce do mielenia przez sito o dużych oczkach. Odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie zagnieć ciasto. W misce wymieszaj mąkę, sól, olej i gorącą wodę. Wodę wlewaj stopniowo, wszystko zagnieć na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odłóż na 30 minut.
- Ciasto podziel na 2 części, jedną okryj ściereczką, żeby nie obeschła, a drugą cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.
- Z ciasta wykrawaj kółka o średnicy 5 cm, kładź ok. łyżeczki farszu i sklejaj, jak pierogi. Na koniec sklej ze sobą dwa rogi pierożka. Uszka ułóż na blacie lekko podsypanym mąką i przykryj ściereczką.
- Dokładnie tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.
- Uszka wrzucaj partiami na posolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia.
- Dokładnie odsącz z wody i ułóż na dużym talerzu, tak, żeby się nie stykały ze sobą.
- Jeśli nie wykorzystasz ich od razu, możesz je skropić olejem, żeby się nie posklejały.
Jaka ilość uszek wychodzi z powyższych proporcji? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy od apetytu, ale myślę ze spokojnie dla 4-5 osób starczy.
Usuń