Pesto z brokuła
Uwielbiam pesto i robię je w różnych odmianach. Na blogu znajdziesz pesto z kolendry, pesto dyniowe, lub z natki pietruszki i orzeszków piniowych. Dziś do ich grona dołącza pesto z brokuła. Jakie ono jest dobre! Możemy je jeść, jako pastę do chleba lub jako dodatek do makaronu na przykład. Do tego odrobina oliwy, świeżo starty parmezan i pyszny obiad gotowy.
Pesto z brokula |
Pesto z brokuła
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki ziarenek ze słonecznika
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Brokuła podziel na różyczki.
- Gotuj je na parze przez 2 minuty, lub zblanszuj, czyli zalej wrzątkiem i odcedź po 2 minutach.
- Przelej zimna wodą.
- Brokuła włóż do miski, dodaj oliwę, pokrojony czosnek i ziarenka słonecznika.
- Wszystko dokładnie zblenduj. Jeśli pesto będzie za suche, dodaj więcej oliwy.
- Na koniec pastę przypraw.
Komentarze
Prześlij komentarz