Sałatka z pieczonej dyni z kuskusem
Dziś zapraszam Cię na kolejną sałatkową inspirację. Tym razem jest to sałatka z pieczonej dyni z kuskusem i kozim serem. Jest bardzo prosta do przygotowania, a poza tym można do niej wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce. Ja dodałam kaszkę kuskus, która mi została z poprzedniego dnia, a także upieczoną dynię, która też czekała na zjedzenie.
Sałatkę możesz też podać na ciepło, będzie to wtedy idealna lekka kolacja. Doskonale też się sprawdzi, jako danie do lunchboxu.
Sałatka z pieczonej dyni z kuskusem |
Sałatka z pieczonej dyni z kuskusem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszki kuskus
- 1,5 szklanki upieczonej dyni pokrojonej w kostkę
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- mała papryczka chili
- 100 g twardego koziego sera lub Twojego ulubionego
- 2 łyżki pestek dyni
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka; dynię, ser i paprykę w kostkę, a papryczkę w plasterki.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni.
- Do miski włóż wszystkie składniki sałatki i dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz