Sałatka z tuńczykiem i jajkiem


kolorowe-warzywa-jajka-w-misce

Wraz z nastaniem nowego roku zawsze mamy jakieś postanowienia. U mnie dotyczą one głównie sposobu odżywiania, szczególnie po świątecznym obżarstwie, kiedy to stoły uginają się pod mnóstwem smakołyków, którym nie sposób się oprzeć 😁. Staram się zatem trochę odchudzić nasze dania, jeść zbilansowane posiłki i wprowadzić do naszej diety więcej owoców i warzyw.

Dziś zapraszam na pyszną i zdrową sałatkę przygotowaną na bazie kolorowych warzyw, jajek i ryby. To idealna propozycja na lunch lub lekką kolację.



Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem jest bardzo łatwa do przegotowania. Ja zrobiłam ją w dosłownie kilkanaście minut, dzięki mojemu kuchennemu pomocnikowi, czyli robotowi planetarnemu Bosch Mum 58365. Osobiście już od wielu lat jestem zaprzyjaźniona z tym sprzętem i używam go na co dzień w mojej kuchni, a teraz mogłam wypróbować nową przystawkę do krojenia w kostkę. Muszę przyznać, że ta krajarka do warzyw, to niesamowite udogodnienie, warzywa są pokrojone w równiutką kostkę i trwa to dosłownie chwilę.

Oprócz kostkarki robot jest wyposażony także w maszynkę do mielenia,  blender kielichowy, 4 tarcze do tarcia warzyw, a  także w dodatkową misę.

Sprzęt możesz kupić teraz w super cenie w RTV EURO AGD w ramach akcji "Realizuj swoje postanowienia". Zostawiam tutaj link do strony →  Euro.com.pl roboty kuchenne ←, zajrzyj koniecznie i zobacz okazje na lepszy rok i lepsze zdrowie.

A teraz serdecznie zapraszam po przepis.






Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 3 konserwowe ogórki
  • 5 rzodkiewek
  • 2 surowe marchewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała puszka tuńczyka w oleju
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 2 garści liści szpinaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

 



Wykonanie

  • Ogórki i marchewkę pokrój w kostkę przy użyciu krajarki, rzodkiewki pokrój w plasterki przy użyciu tarczy do plasterków.
  • Jajka pokrój w ósemki.
  • Do sporej miski włóż listki szpinaku, układaj kolejno marchewkę, ogórki, rzodkiewki, jajka, tuńczyk i cebulę.
  • Sałatkę skrop olejem z tuńczyka, sokiem z cytryny, dopraw przyprawami.
  • Od razu podawaj.


 

Post powstał przy współpracy z EURO RTV AGD.


Komentarze