Wegańskie curry z kalafiorem
Aromatyczne i rozgrzewające curry, to zawsze pyszny pomysł na obiad jednogarnkowy. Dziś mam dla Ciebie jego wersję, ale bez mięsa. Warzywne curry z kalafiorem jest sycące, a w środku oprócz kalafiora znajdziesz ciecierzycę, ananasa, pieczarki, szpinak i pomidorki. Wszystkie te składniki tworzą pyszną całość.
Do mojego dania dodałam zieloną pastę curry, ale będzie pasowała tu także każda inna, i żółta i czerwona. Wszystko zależy od tego jaką ostrość lubisz Ty lub Twoi domownicy 💓.
Warzywne curry z kalafiorem |
Wegańskie curry z kalafiorem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka pasty curry (u mnie zielonej)
- kilka koktajlowych pomidorków
- 1 puszka 400 g mleka kokosowego
- 1 puszka 400 g ciecierzycy
- 3 plastry ananasa
- 2 garści listków szpinaku
Wykonanie
- Kalafiora pokrój w plastry, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem i połóż na patelni grillowej. Gdy pojawią się na nich brązowe paski, przełóż na drugą stronę.
- Czosnek, szalotkę i imbir drobno posiekaj. Przesmaż na rozgrzanej patelni z oliwą i przełóż do rondla.
- Dodaj mleczko koksowe, odsączoną ciecierzycę, ananasa pokrojonego w kostkę i pokrojone w ćwiartki pomidorki.
- Pogotuj 2 minuty i dorzuć szpinak, wymieszaj. Dopraw solą.
- Na koniec dodaj zgrillowanego
kalafiora. Zwiększ ogień, aż wszystko się zagotuje. Gotujemy
dosłownie chwilę, aby kalafior został al dente.
Jade na pani menu 6 tygodni I jest swietne cz mogłaby pani w prowadzić poprawki do tego dania kiedy dodać curry i pieczarki
OdpowiedzUsuńDziekuje
Nie za bardzo rozumiem pytanie :), proszę o więcej szczegółów.
Usuń