Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami
Czas wejść w karnawałowy czas. To czas pysznego jedzenia i rozpusty 😉. Na domówkach i imprezach rządzą sałatki, robimy je w różnych odsłonach i konfiguracjach. Na moim stole zawsze pojawiają się klasyczne i sprawdzone połączenia, ale staram się tez przemycić coś nowego.
Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami to właśnie taka nowość w moim menu. Może to też być taki sposób na niemarnowanie jedzenia po świętach i wykorzystania resztek śledzi czy grzybków. Wszystkie te składniki pysznie się ze sobą komponują. Sałatkę można zrobić dzień wcześniej, żeby smaki się fajnie przegryzły.
Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami |
Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 słoik marynowanych podgrzybków (ok. 300 g)
- 3 płaty śledziowe marynowane
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 3-4 łyżki oliwy EV
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Ziemniaki obierz ze skórki i [pokrój w plasterki, filety śledziowe w wąskie dzwonka, cebulę natomiast w piórka.
- Grzyby odcedź na sitku i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki, śledzie, cebulę i grzyby przełóż do miski.
- W szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy.
- Sos wymieszaj ze składnikami sałatki i posyp posiekaną natką pietruszki.
Jestem fanką i śledzi i grzybów, więc to coś dla mnie. Tylko podgrzybki zastąpię borowikami, bo tych akurat nie mam (mąż grzybiarz, ale przez ostatnie dwa lata w okolicy praktycznie podgrzybków nie było).
OdpowiedzUsuńI też będzie pysznie :)
Usuń