Zupa z batatami i soczewicą
Zima to czas gorących i sycących zup. Moja dzisiejsza propozycja, czyli zupa z batatami i soczewicą właśnie taka jest. W środku jest też mleczko kokosowe, które idealnie się komponuje z lekko słodkawymi batatami i dodaje zupie aksamitnej struktury. Natomiast ostre chili delikatnie bilansuje te słodycz.
Jeśli wolisz zupę krem, to możesz wszystko dokładnie zblendować i też będzie pysznie.
Zupa z batatami i soczewicą |
Zupa z batatami i soczewicą
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 3 cm kawałek imbiru
- 2 bataty (400 g)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki bulionu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- natka pietruszki
Wykonanie
- Cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kostkę.
- Przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zeszklą wsyp suchą soczewicę. Chwilę przesmaż z warzywami.
- Bataty obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, wlej bulion.
- Gotuj, aż bataty będą miękkie, wtedy wlej mleczko i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj przyprawy i chwilę gotuj.
- Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Właśnie ugotowałam, wybitny przepis, dziękuję ❤
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i cieszę się, że smakowała :)
Usuń