Babka limonkowa

okragle-zolte-ciasto

Dziś mam dla Ciebie pyszny pomysł na wielkanocne ciasto. Cytrynowe baby ucierane często się pojawiają na naszych świątecznych stołach, a ja przychodzę z pomysłem na ciasto, do którego dodamy również cytrusy, ale tym razem będą to limonki.

Babka limonkowa jest banalnie prosta i szybka do przygotowania. Pamiętaj aby bardzo dokładnie natłuścić formę, w której będziesz ją piec. Powinna z niej wyjść gładko, żeby zachować w całości wzór wybranej przez Ciebie formy.


Babka limonkowa


Babka limonkowa

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na formę z kominem o średnicy 23 cm

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 limonki 
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • cukier puder do posypania



Wykonanie

  • W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. 
  • Limonki dokładnie umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.  
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj skórkę i sok z limonek, masło, mleko i jajka. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Formę dokładnie natłuść i wlej do niej ciasto. 
  • Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, aż do suchego patyczka.
  • Następnie wystudź ją na kratce. 
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.



Komentarze