Babka limonkowa
Dziś mam dla Ciebie pyszny pomysł na wielkanocne ciasto. Cytrynowe baby ucierane często się pojawiają na naszych świątecznych stołach, a ja przychodzę z pomysłem na ciasto, do którego dodamy również cytrusy, ale tym razem będą to limonki.
Babka limonkowa jest banalnie prosta i szybka do przygotowania. Pamiętaj aby bardzo dokładnie natłuścić formę, w której będziesz ją piec. Powinna z niej wyjść gładko, żeby zachować w całości wzór wybranej przez Ciebie formy.
Babka limonkowa
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę z kominem o średnicy 23 cm
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 limonki
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 120 g rozpuszczonego masła
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- Limonki dokładnie umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj skórkę i sok z limonek, masło, mleko i jajka. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formę dokładnie natłuść i wlej do niej ciasto.
- Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, aż do suchego patyczka.
- Następnie wystudź ją na kratce.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz