Dorsz pieczony z cukinią i cebulą

Dziś przy piątku zapraszam na bardzo prosty i szybki pomysł z rybą w roli głównej. Naszym bohaterem jest przepyszny dorsz, a przepis na niego powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie.

Jak zapewne wiesz, uważam, że ryby są smaczne same w  sobie, dlatego staram się przygotowywać je z minimalną ilością dodatków. Uwielbiam też ryby pieczone, bo nie są zbyt kaloryczne i zachowują cały swój smak.

Moja dzisiejsza inspiracja to dorsz pieczony z cukinią i cebulą. Do  ryby możemy podać ziemniaki gotowane na parze, polane stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Takie duet będzie na pewno idealnym obiadem lub ciepłą kolacją.


 

Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym smaku, mało ościste. Portugalczycy twierdzą, że z dorsza w wersji suszonej i solonej (tzw. bacalhau) da się stworzyć inny przepis na każdy dzień roku. A przecież można go również smażyć, grillować, piec, przyrządzać na parze a nawet na surowo w postaci tatara.

Dorsz - ryba, która wpłynęła na bieg historii


Dorsz jest rybą drapieżną. Cechuje go duża głowa i mięsisty wąsik na brodzie. Ma wydłużone ciało, w przekroju owalne, a w części ogonowej nieco spłaszczone bocznie.

W słynnym „Iskier przewodniku sztuki kulinarnej” wydanym w latach 70., autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry twierdzili, że dorsz to niemal najsmaczniejsza z polskich ryb „gdy przyrządzić ją troskliwie i z fantazją, nie tylko w postaci panierowanych, smażonych kotletów”. To właśnie jedynie fantazja ogranicza nas przy szykowaniu dań z dorsza. Dość powiedzieć, że część Portugalczyków sądzi, że ich narodową potrawę tzw. bacalhau, czyli suszonego i solonego dorsza da się przygotować na 365 sposobów - na każdy dzień roku inaczej. Inni Portugalczycy nazywają ich sceptykami i twierdzą, że różnych receptur jest przynajmniej 1000…

Mięso dorsza charakteryzuje się białą barwą i jest bardzo delikatnie. Jest rybą niezwykle chudą, (tłuszcz stanowi mniej niż 1%). W związku z tym dostarcza niewielu kalorii, w 100 g znajdziemy jedynie około 80 kcal. Jednocześnie dorsz jest świetnym źródłem doskonale przyswajalnego i pełnowartościowego białka, w 100 g mięsa zawiera go prawie 18 g. Dla osób aktywnych fizycznie, dorsz może być dodatkowym posiłkiem uzupełniającym białko. Ponadto, dorsz jest bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Witaminy z grupy B oraz witamina D wspierają układ nerwowy oraz hormonalny. Zawarta w dorszu witamina B12 wspomaga wytwarzanie krwinek czerwonych. Dlatego też powinny go spożywać osoby borykające się z anemią.
Dodatkowo mięso dorsza cechuje się zawartością licznych mikro- i makroelementów tj. fosfor, potas, magnez, jod, selen.

 


Dorsz pieczony z cukinią i cebulą

Czas przygotowania: 40 minut 

Składniki:

  • 2 wypatroszone dorsze
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • 2 łyżeczki masła
  • natka pietruszki
  • cytryna


Wykonanie

  • Ryby  pozbaw głów i dokładnie umyj pod zimną wodą.
  • Cukinię pokrój w półplasterki, cebulę w piórka.
  • Warzywa ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem.
  • Następnie na warzywach ułóż ryby, oprósz je solą i pieprzem, na każdej ułóż kawałki masła.
  • Ryby piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez przykrycia.
  • Na koniec ryby posyp posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.

 

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz