Dorsz pieczony z cukinią i cebulą
Dziś przy piątku zapraszam na bardzo prosty i szybki pomysł z rybą w roli głównej. Naszym bohaterem jest przepyszny dorsz, a przepis na niego powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie.
Jak zapewne wiesz, uważam, że ryby są smaczne same w sobie, dlatego staram się przygotowywać je z minimalną ilością dodatków. Uwielbiam też ryby pieczone, bo nie są zbyt kaloryczne i zachowują cały swój smak.
Moja dzisiejsza inspiracja to dorsz pieczony z cukinią i cebulą. Do ryby możemy podać ziemniaki gotowane na parze, polane stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Takie duet będzie na pewno idealnym obiadem lub ciepłą kolacją.
Mięso dorsza jest
białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym smaku, mało ościste.
Portugalczycy twierdzą, że z dorsza w wersji suszonej i solonej (tzw.
bacalhau) da się stworzyć inny przepis na każdy dzień roku. A przecież
można go również smażyć, grillować, piec, przyrządzać na parze a nawet na
surowo w postaci tatara.
Dorsz - ryba, która wpłynęła na bieg historii
Dorsz
jest rybą drapieżną. Cechuje go duża głowa i mięsisty wąsik na brodzie.
Ma wydłużone ciało, w przekroju owalne, a w części ogonowej nieco
spłaszczone bocznie.
W słynnym „Iskier przewodniku sztuki
kulinarnej” wydanym w latach 70., autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry
twierdzili, że dorsz to niemal najsmaczniejsza z polskich ryb „gdy
przyrządzić ją troskliwie i z fantazją, nie tylko w postaci
panierowanych, smażonych kotletów”. To właśnie jedynie fantazja
ogranicza nas przy szykowaniu dań z dorsza. Dość powiedzieć, że część
Portugalczyków sądzi, że ich narodową potrawę tzw. bacalhau, czyli
suszonego i solonego dorsza da się przygotować na 365 sposobów - na
każdy dzień roku inaczej. Inni Portugalczycy nazywają ich sceptykami i
twierdzą, że różnych receptur jest przynajmniej 1000…
Mięso dorsza charakteryzuje się białą barwą i
jest bardzo delikatnie. Jest rybą niezwykle chudą, (tłuszcz stanowi
mniej niż 1%). W związku z tym dostarcza niewielu kalorii, w 100 g
znajdziemy jedynie około 80 kcal. Jednocześnie dorsz jest świetnym
źródłem doskonale przyswajalnego i pełnowartościowego białka, w 100 g
mięsa zawiera go prawie 18 g. Dla osób aktywnych fizycznie, dorsz może
być dodatkowym posiłkiem uzupełniającym białko. Ponadto, dorsz jest
bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego
funkcjonowania całego organizmu. Witaminy z grupy B oraz witamina D
wspierają układ nerwowy oraz hormonalny. Zawarta w dorszu witamina B12
wspomaga wytwarzanie krwinek czerwonych. Dlatego też powinny go spożywać
osoby borykające się z anemią.
Dodatkowo mięso dorsza cechuje się zawartością licznych mikro- i makroelementów tj. fosfor, potas, magnez, jod, selen.
Dorsz pieczony z cukinią i cebulą
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 wypatroszone dorsze
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- sól
- kolorowy pieprz
- 2 łyżeczki masła
- natka pietruszki
- cytryna
Wykonanie
- Ryby pozbaw głów i dokładnie umyj pod zimną wodą.
- Cukinię pokrój w półplasterki, cebulę w piórka.
- Warzywa ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem.
- Następnie na warzywach ułóż ryby, oprósz je solą i pieprzem, na każdej ułóż kawałki masła.
- Ryby piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez przykrycia.
- Na koniec ryby posyp posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.
Wieki nie jadłam dobrego dorsza.
OdpowiedzUsuń