Orientalna zupa z batatami

Gęsta i sycąca zupa w orientalnych klimatach - dziś mam dla Ciebie taką właśnie pyszną obiadową inspirację. W sumie to można by ją uznać także za danie jednogarnkowe. Po zjedzeniu talerza tej zupy, z pewnością nie będziemy już mieli miejsca na drugie danie 😉.

Do przygotowania tej zupy można też wykorzystać mieszankę orientalnych warzyw w puszcze. To fajna opcja dla tych, którzy nie chcą kupować kilku słoików z poszczególnymi produktami: bambusem, kiełkami czy mini kukurydzą, bo wiedzą, że później ich nie wykorzystają. U mnie w domu lubimy kuchnię azjatycką, dlatego z ich zjedzeniem nie będzie żadnego problemu.


Orientalna zupa z batatami


Orientalna zupa z batatami

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 3 listki limonki kafir
  • 1 średni batat
  • 1 litr wody lub bulionu
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 3 grzybki mun
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki bambusa
  • kilka mini kukurydz
  • 2 garści kiełków fasoli
  • sos sojowy
  • sos ostrygowy
  • czarny pieprz
  • czarny sezam


 

Wykonanie

  • Grzyby mun namocz w letniej wodzie.
  • W sporym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dodaj imbir.
  • Następnie wrzuć obranego i pokrojonego  w kostkę batata, chwilę przesmaż i wlej wodę lub bulion.
  • Dodaj również trawę cytrynową, listki kafir, soczewicę, fasolkę szparagową i pokrojoną w słupki marchewkę.
  • Gotuj kilka minut, aż bataty będą miękkie.
  • Dodaj kolejno pokrojone w paski grzybki mun, mleczko kokosowe, pokrojoną w pół plasterki cukinię, mini kukurydzę i bambusa. Gotuj wszystko przez 5 minut.
  • Następnie dodaj kiełki i przypraw sosami oraz pieprzem.
  • Na koniec posyp czarnym sezamem.

 
  
 

Komentarze