Orientalna zupa z batatami
Gęsta i sycąca zupa w orientalnych klimatach - dziś mam dla Ciebie taką właśnie pyszną obiadową inspirację. W sumie to można by ją uznać także za danie jednogarnkowe. Po zjedzeniu talerza tej zupy, z pewnością nie będziemy już mieli miejsca na drugie danie 😉.
Do przygotowania tej zupy można też wykorzystać mieszankę orientalnych warzyw w puszcze. To fajna opcja dla tych, którzy nie chcą kupować kilku słoików z poszczególnymi produktami: bambusem, kiełkami czy mini kukurydzą, bo wiedzą, że później ich nie wykorzystają. U mnie w domu lubimy kuchnię azjatycką, dlatego z ich zjedzeniem nie będzie żadnego problemu.
Orientalna zupa z batatami |
Orientalna zupa z batatami
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 trawa cytrynowa
- 3 listki limonki kafir
- 1 średni batat
- 1 litr wody lub bulionu
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 500 ml mleczka kokosowego
- 3 grzybki mun
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki bambusa
- kilka mini kukurydz
- 2 garści kiełków fasoli
- sos sojowy
- sos ostrygowy
- czarny pieprz
- czarny sezam
Wykonanie
- Grzyby mun namocz w letniej wodzie.
- W sporym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dodaj imbir.
- Następnie wrzuć obranego i pokrojonego w kostkę batata, chwilę przesmaż i wlej wodę lub bulion.
- Dodaj również trawę cytrynową, listki kafir, soczewicę, fasolkę szparagową i pokrojoną w słupki marchewkę.
- Gotuj kilka minut, aż bataty będą miękkie.
- Dodaj kolejno pokrojone w paski grzybki mun, mleczko kokosowe, pokrojoną w pół plasterki cukinię, mini kukurydzę i bambusa. Gotuj wszystko przez 5 minut.
- Następnie dodaj kiełki i przypraw sosami oraz pieprzem.
- Na koniec posyp czarnym sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz