Sałatka z burakami i brokułami
Dziś ostatni dzień kwietnia, a przed nami majówka. Nie wiem jak Tobie, ale mnie ten czas kojarzy się z początkiem sezonu grillowego. Dlatego dziś mam pyszną propozycję, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i kiełbas.
Sałatka z burakami i brokułami z dodatkiem fety jest szybka i prosta do przygotowania. Ja wykorzystałam do niej upieczone buraki, bo według mnie pieczone warzywa mają najwięcej smaku, ale możesz również użyć ugotowanych. Z pewnością też będzie pysznie.
Sałatka z burakami i brokułami |
Sałatka z burakami i brokułami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1/2 brokuła
- 3 upieczone buraki
- 50 g sera feta
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki ziarenek uprażonego słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta chili
Wykonanie
- Brokuła podziel na różyczki i zalej wrzątkiem w misce. Po 2 minutach odcedź je na sitku.
- Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski, posyp pokruszoną fetą i słonecznikiem.
- W szklance wymieszaj olej, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i chili, następnie wlej odrobinę zimnej wody. Wymieszaj.
- Na koniec polej sałatkę sosem, przed podaniem wszystko dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz