Serowa babka z migdałami
Babka to jedno z najbardziej klasycznych ciast goszczących na naszych stołach podczas Wielkanocy. U nas królują głównie te drożdżowe, piekę je z bakaliami lub bez, polewam np. lukrem, czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Podrzucam Ci linki do tych przepisów:
Natomiast dziś zapraszam na trochę inne ciasto, czyli serową babkę z migdałami. Jest szybka i łatwa do przygotowania, a w środku wilgotna od białego sera. Pamiętaj, aby składniki z których ją przygotujesz miały pokojową temperaturę. Ja polukrowałam ciasto, ale Ty, jeśli chcesz możesz posypać je cukrem pudrem.
Serowa babka z migdałami |
Serowa babka z migdałami
Proporcje na formę z kominem o średnicy 23 cm
Czas przygotowania:
Składniki:
- 250 g białego tłustego sera
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 140 g stopionego masła
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mielonych migdałów
- migdały do ozdoby
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Wykonanie
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ser zmiel w maszynce lub przetrzyj przez sito.
- Następnie utrzyj ser z cukrem w misce. Dodaj po jednym jajku i miksuj.
- Dodaj przestudzone masło, wymieszaj.
- Po tym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Przez chwilę wszystko ucieraj.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy z kominem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu zostaw ciasto na 5 minut w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.
- Składniki na lukier wymieszaj, polej nim wystudzoną babkę. Na koniec ozdób ciasto migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz