Serowa babka z migdałami

 
 
Babka to jedno z najbardziej klasycznych ciast goszczących na naszych stołach podczas Wielkanocy. U nas królują głównie te drożdżowe, piekę je z bakaliami lub bez, polewam np. lukrem, czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Podrzucam Ci linki do tych przepisów:
 
Natomiast dziś zapraszam na trochę inne ciasto, czyli serową babkę z migdałami. Jest szybka i łatwa do przygotowania, a w środku wilgotna od białego sera. Pamiętaj, aby składniki z których ją przygotujesz miały pokojową temperaturę. Ja polukrowałam ciasto, ale Ty, jeśli chcesz możesz posypać je cukrem pudrem.
 
 

Serowa babka z migdałami

 

Serowa babka z migdałami

Proporcje na formę z kominem o średnicy 23 cm

Czas przygotowania:

Składniki:

  • 250 g białego tłustego sera
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 140 g stopionego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g  mielonych migdałów
  • migdały do ozdoby

Lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

 


Wykonanie

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Ser zmiel w maszynce lub przetrzyj przez sito. 
  • Następnie utrzyj ser z cukrem w misce. Dodaj po jednym jajku i miksuj. 
  • Dodaj przestudzone masło, wymieszaj. 
  • Po tym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Przez chwilę wszystko ucieraj.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy z kominem. 
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  • Po upieczeniu zostaw ciasto na 5 minut w  formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.
  • Składniki na lukier wymieszaj, polej nim wystudzoną babkę. Na koniec ozdób ciasto migdałami.



Komentarze