Ziemniaczane bliny z łososiem
Dziś zapraszam na przepyszny pomysł na ziemniaki, który jest zainspirowany kuchnią ukraińską. Ziemniaczane bliny z łososiem możemy podać na obiad lub na kolację.
Przepis i zdjęcia przygotowałam specjalnie do charytatywnego ebooka "Kocioł i goście dla Ukrainy". Z ogromną przyjemnością przyjęłam zaproszenie Magazynu Kocioł, aby razem z innym blogerami kulinarnym stworzyć ebooka z ponad 60-ma przepisami wywodzącymi si z kuchni ukraińskiej.
E-booka otrzymacie po dokonaniu jakiejkolwiek wpłaty na tę skarbonkę: https://www.siepomaga.pl/kocioldlaukrainy
Serdecznie zapraszam!
Ziemniaczane bliny z łososiem |
Ziemniaczane bliny z łososiem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
- 1000 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jajko
- 10 g świeżych drożdży
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Dodatkowo
- gęsta śmietana 18%
- 200 g wędzonego łososia
- koperek
Wykonanie
- Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odstaw na kilkanaście minut i zlej do małej miseczki płyn, jeśli się zebrał. U mnie płynu nie było.
- Następnie czosnek i cebulę drobniutko posiekaj.
- Na koniec pokruszone drożdże rozetrzyj z jajkiem, dodaj wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Bliny smaż z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni (na jeden placek użyj czubatą łyżkę ciasta), aż się ładnie przyrumienią.
- Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawaj gorące z dodatkiem łososia, śmietany i koperku.
Komentarze
Prześlij komentarz