Makaron z kremowym sosem i czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi to pyszne zielone listki, które pojawiają się na naszych stołach w kwietniu i w maju. Najlepiej smakuje na surowo, ma wtedy najwięcej aromatu i właściwości odżywczych, ale oczywiście pyszny jest również gotowany, smażony czy pieczony.
Na blogu znajdziesz kilka przepisów np. makaron ze szpinakiem, sałatkę z ziemniakami, pesto z czosnku niedźwiedziego. Natomiast dziś proponuję makaron z kremowym sosem i czosnkiem niedźwiedzim. To bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Sos jest przygotowany na bazie serka mascarpone i kremówki, więc z pewnością nie jest to dietetyczne danie 😀, ale smakuje znakomicie.
Makaron z kremowym sosem i czosnkiem niedźwiedzim |
Makaron z kremowym sosem i czosnkiem niedźwiedzim
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 7 suszonych pomidorów
- 200 g kremówki
- 250 g mascarpone
- kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego
- sól
- pieprz
- 200 g makaronu bucatini
Wykonanie
- Cebulę i czosnek drobno pokrój. Zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle i oleju.
- Pomidory pokrój w paski, wrzuć na patelnię, dodaj kremówkę i mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż serek się rozpuści i następnie dodaj sól i pieprz.
- W międzyczasie ugotuj makaron. Przy odcedzaniu zachowaj kilka łyżek wody z gotowania.
- Listki opłucz i pokrój. Dodaj je do sosu i wymieszaj. Pamiętaj, żeby sosu już nie gotować.
- Na koniec makaron połącz z sosem, podlej wszystko kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu i wymieszaj. Od razu podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz