Dżem truskawkowy z ananasem i rozmarynem
Skoro sezon na truskawki w pełni, to pora brać się za robienie przetworów na zimę. Na blogu jest już przepis na dżem truskawkowy z rabarbarem, to nasze ulubione połączenie, dlatego, że słodka truskawka i kwaśny rabarbar wspaniale ze sobą się komponują.
Teraz czas na inny wspaniały duet, czyli dżem truskawkowy z ananasem. Dodałam jeszcze do niego świeżego rozmarynu, ponieważ to aromatyczne zioło, wbrew pozorom, wspaniałe łączy się też z owocami.
I jeszcze mała uwaga ode mnie - ja staram się nie dolewać wody do owców, wolę je odstawić na jakiś czas, aż same puszczą wystarczającą ilość soku. Serdecznie polecam tę metodę.
Dżem truskawkowy z ananasem i rozmarynem
- 700 g truskawek
- 500 g ananasa
- 400 g cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sok z 1/2 cytryny
Dżem truskawkowy z ananasem i rozmarynem |
Wykonanie
- Ananasa obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a truskawki w ćwiartki.
- Wszystko włóż do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem. Owoce odstaw na 2 godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je zamieszaj.
- Po tym czasie dodaj sok z cytryny i smaż na małym ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymaj je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.
-
Owoce smaż około 1 godziny, odstaw na noc.
Na koniec dodaj kardamon i rozmaryn, a następnego dnia powtórz odparowywanie prze kolejne 1,5 godziny.
- Następnie gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Uważaj, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem.
- Pamiętaj, aby zakręcić mocno nakrętkę, odwróć słoik do góry nogami i przykryj ściereczką.
-
Po ostygnięciu wieczko powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się zamknął.
Komentarze
Prześlij komentarz