Dżem truskawkowy z ananasem i rozmarynem

owoce w słoiku na zimę
 

Skoro sezon na truskawki w pełni, to pora brać się za robienie przetworów na zimę. Na blogu jest już przepis na dżem truskawkowy z rabarbarem, to nasze ulubione połączenie, dlatego, że słodka truskawka i kwaśny rabarbar wspaniale ze sobą się komponują.

Teraz czas na inny wspaniały duet, czyli dżem truskawkowy z ananasem. Dodałam jeszcze do niego świeżego rozmarynu, ponieważ to aromatyczne zioło, wbrew pozorom, wspaniałe łączy się też z owocami.

I jeszcze mała uwaga ode mnie - ja staram się nie dolewać wody do owców, wolę je odstawić na jakiś czas, aż same puszczą wystarczającą ilość soku. Serdecznie polecam tę metodę.

 

 

Dżem truskawkowy z ananasem i rozmarynem

Czas przygotowania:  3 godziny + czas oczekiwania
Składniki:
  • 700 g truskawek
  • 500 g ananasa
  • 400 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sok z 1/2 cytryny

 
czerwony dżem w szklanej misce
Dżem truskawkowy z ananasem i rozmarynem

 

Wykonanie

  • Ananasa obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a truskawki w ćwiartki. 
  • Wszystko włóż do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem. Owoce odstaw na 2 godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je zamieszaj. 
  • Po tym czasie dodaj sok z cytryny i smaż na małym ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymaj je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.
  • Owoce smaż około 1 godziny, odstaw na noc. Na koniec dodaj kardamon i rozmaryn, a następnego dnia powtórz odparowywanie prze kolejne 1,5 godziny.
  • Następnie gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Uważaj, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem.
  • Pamiętaj, aby zakręcić mocno nakrętkę, odwróć słoik do góry nogami i przykryj ściereczką.
  • Po ostygnięciu wieczko powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się zamknął.
     
     
    kawałki ananasa i truskawek na drewnianej desce
     
     

Komentarze