Grillowane karmelizowane marchewki z fetą
Czas na ulubione zajęcie wszystkich Polaków podczas wakacji, czyli sezon na grillowanie rozpoczęty. Oczywiście nie należę do wyjątków i też uwielbiam gotowanie na powietrzu, z tym, że ja nie ograniczam się tylko do sezonu letniego, a grilluje przez cały rok.
Ja osobiście jestem zwolenniczką grilli gazowych, bo ich rozpalenie trwa dosłownie 3 minuty - dlatego grillowanie zimą, to prawdziwa przyjemność - i nie trzeba używać węgla i tym podobnych. Można także fajnie regulować temperaturę oraz grillować metodą pośrednia i bezpośrednią.
Dziś zapraszam na bardzo prosty i szybki do przygotowania przepis, czyli na grillowane karmelizowane marchewki z fetą. Przy okazji chciałam Ci też pokazać, że grill, to nie tylko ruszt, ale także mnóstwo innych akcesoriów, które pozwolą na przygotowanie niezliczonej ilości dań, na grillu właśnie.
Tym razem wykorzystałam patelnię żeliwną marki Enders. Enders to nowość na polskim rynku, a w swojej ofercie ma grille i dużo akcesoriów przeznaczonych na grilla właśnie. Używając tej patelni możesz przygotować na grillu mnóstwo różnorodnych dań, od przystawek zaczynając, a na deserach kończąc. W związku z tym ogranicza Cię tylko Twoja kulinarna wyobraźnia. Patelnia została wykonana z najwyższej jakości żeliwa, które idealnie rozprowadza ciepło i długo je utrzymuje.
A przy okazji wspominania o różnych akcesoriach, chciałam też dodać parę słów o stojaku na kurczaka z uchwytami. Jak raz zrobisz w nim kurczaka, ten z piekarnika nie będzie Ci już smakował 😁. Stojak na drób Enders w systemie Switch Grid to urządzenie 2 w 1, wykonane ze stali nierdzewnej, które pasuje do każdego grilla. Do kubeczka który jest odkręcany można wlać bulion lub piwo, a kurczak po upieczeniu będzie soczystym w środku. W misce układamy warzywa, które upieką się nam razem z mięsem. I dwudaniowy obiad jest gotowy!
Grillowane karmelizowane marchewki |
Grillowane karmelizowane marchewki z fetą
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 pęczek młodych marchewek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy EV
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól
- pieprz
- 50 g fety
- świeży tymianek
Wykonanie
- Z marchewek odetnij nać, opłucz warzywa pod zimna wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
- Na rozgrzanym ruszcie ustaw żeliwną patelnię, wlej oliwę i dodaj masło. Gdy masło się rozpuści wlej miód. Włóż marchewki i obtocz je dokładnie w tłuszczu z miodem. Następnie posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
- Grilluj warzywa z obydwu stron na średnim ogniu, aż będą al dente. Czas grillowania będzie zależał od wielkości marchewek.
- Na koniec gotowe warzywa posyp pokruszoną fetą i listkami świeżego tymianku.
Komentarze
Prześlij komentarz