Kokosowy deser z truskawkami
Kokosowy deser z truskawkami |
Sezon na pyszne polskie truskawki w pełni, pora więc korzystać z nich na 100%. Te pyszne i zdrowe owoce pojawiają się na naszych stołach głównie w deserach, na blogu znajdziesz też zbiór moich ulubionych przepisów → słodkie przepisy na truskawki.
Kokosowy deser z truskawkami to wspaniały duet, truskawki i kokos to idealne połączenie. Jest on również bardzo prosty do przygotowania, dlatego w czerwcu często pojawia się na naszym stole. I taki wyciągnięty wprost z lodówki, jest również wspaniały na upały.
Kokosowy deser z truskawkami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g truskawek
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml schłodzonej śmietanki kokosowej
- 6 łyżeczek żelatyny
- 70 g cukru
- płatki kokosowe
Wykonanie
- Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
- Truskawki zmiksuj razem z cukrem.
- Żelatynę bardzo delikatnie podgrzej w mikrofalówce. Nie może się zagotować! Mieszaj ją do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- W osobnej misce ubij na sztywno obydwie śmietany. Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie wymieszaj, a następnie powoli dodaj do pozostałego musu, cały czas miksując.
- Do ubitej śmietany dodawaj po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.
- Gotową masę przelej do szklaneczek i włóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
-
Na koniec wierzch deseru ozdób truskawkami i płatkami kokosa.
wygląda pysznie! :) spróbuje jak wrócę na keto
OdpowiedzUsuń