Sałatka z fasolki szparagowej z kozim serem

żółta fasolka z zieloną natką pietruszki

 

Właśnie rozpoczął się sezon na fasolkę szparagową. To jedno z moich ulubionych letnich warzyw i często pojawia się na naszym stole, ale  w nico odmiennej, niż ta tradycyjna wersji. U nas fasolka rządzi w różnego rodzaju sałatek. Zawsze też gotuję ją na parze, dlatego, że wtedy jest smaczniejsza i zachowuje więcej wartości odżywczych. Bardzo Ci polecam ten sposób na gotowanie warzyw.

Sałatka  z fasolki szparagowej z kozim serem to szybkie i proste do przygotowanie danie. Może być też bazą do innych sałatek, wystarczy np. dodać do niej pomidora, lub ugotowane na twardo jajko. 

Do  sałatki wykorzystałam ser kozi, ale jeśli ne masz takowego pod ręką, lub po prostu nie lubisz koziego sera, spokojnie możesz też dodać ser feta.  Sałatkę można również podać na ciepło.

 

fasolka szparagowa z biała fetą na białym talerzu
Sałatka  z fasolki szparagowej z kozim serem


Sałatka  z fasolki szparagowej z kozim serem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 50 g koziego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz

 

Wykonanie

  • Z fasolki odetnij końcówki i ugotuj na parze do miękkości. 
  • Przelej zimną wodą lub ułóż na kostkach lodu. Następnie pokrój fasolkę na mniejsze kawałki.
  • W międzyczasie w moździerzu utrzyj pokrojone ząbki czosnku z oliwą, solą i natką.
  • Fasolkę przełóż do miski, polej sosem, sokiem z cytryny, posyp pokruszonym serem i pieprzem. 
  • Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.


żółta fasolka na talerzu na białej desce drewnianej

Komentarze

Prześlij komentarz