Sałatka z ogorków na zimę

 
Kolorowowe warzywa w słoiku


Robisz przetwory na zimę? Ja przede wszystkim robię je z ogórków. Najbardziej lubimy kiszone → kiszone ogórki na zimę, ale w spiżarni mam również krokodylki, → ogórki na zupę, → ogórki kanapkowe z curry i → ogórkową sałatkę.

Teraz przyszła pora na kolejną sałatkę, ale z nieco innym składem. Sałatka z ogórków na zimę, oprócz ogórków oczywiście, ma w swoim składzie np. marchewkę, paprykę i czosnek.  Jak widzisz ma piękne kolorki i bez wątpienia będzie cieszyć nie tylko nasze podniebienie, ale także nasze oczy w szare i chłodne jesienne i zimowe dni.


szklane sloiki z warzywami na białym tle

Sałatka z ogórków na zimę 

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Proporcje na 3 słoiki po 500 ml

Składniki:

  • 1000 g ogórków gruntowych
  • 2 małe marchewki  
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 płaska łyżka soli

Zalewa:

  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe listki laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 goździki

 

pokrojine kolorowe warzywa na białym talerzu

 

Wykonanie

  • Warzywa poszatkuj w plasterki przy pomocy tarki. Włóż do miski, dodaj natkę, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Warzywa puszczą sok.
  • W garnuszku umieść wszystkie składniki zalewy, oprócz oleju. Doprowadź do zagotowania, wlej olej i odstaw do wystudzenia.
  • Następnie zimną zalewę wlej do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  • Na koniec sałatkę przełóż do czystych słoików, uzupełnij powstałym płynem. 
  • Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. 
  • Po tym czasie wyjmij z garnka, pamiętaj, aby dokręcić nakrętki.
  • Słoiki wystudź do góry nogami.


marckewka ogórek w plasterkach w szklanym naczyniu

Komentarze

Prześlij komentarz