Zielona sałata z ogórkiem i fetą
Jak ja kocham ten czas! Idę do ogródka do warzywnika, zrywam liście sałat, obcinam listki ziół, zrywam chrupiące i jędrne ogórki. Z lodówki wyciągam fetę, następnie robię szybki sos musztardowy i cała micha pysznej sałatki gotowa.
Zielona sałata z ogórkiem i fetą powstała z miksu różnych sałat, które rosną w moim warzywniku, Ty wykorzystaj swoje ulubione, lub po prostu kup gotowy miks sałat w sklepie. Ta sałata to idealny dodatek do obiadu, do grilla czy np. letnia kolacja. A w upalny dzień będzie również fajną i zdrową przekąską w ciągu dnia.
Zielona sałata z ogórkiem i fetą |
Zielona sałata z ogórkiem i fetą
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- miks różnych sałat
- młode listki botwinki
- pachnotka
- rukiew wodna
- kawałek fety
- 2 gruntowe ogórki
Sos musztardowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Składniki sosu umieść w słoiczku, wlej 2 łyżki zimnej wody, zakręć i mocno potrząsaj. Sos powinien się zemulgować.
- Do sporej miski włóż porwane listki sałat i ziół, pokruszoną fetę i na koniec pokrojonego w plasterki ogórka.
- Następnie wszystko polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz