Dżem agrestowy

owoce agrestu w dżemie na jasnym tle

 

Agrest to owoc mojego dzieciństwa, kojarzy mi się z wakacjami u babci. Dlatego w moim ogródku posadziłam krzaczki tego zdrowego i pysznego owocu, mam odmianę czerwoną i zieloną. A ponieważ wspaniale owocuje, co roku przygotowuję z niego różne desery, np. → sernik na zimno, → jogurtowe lody agrestowe, → puchate drożdżówki. Robię również przetwory, czyli naszą ulubionąagrestówkę ikonfiturę. 

Tym razem zrobiłam klasyczny dżem agrestowy, a ponieważ u mnie dalej nie ma cukru w sklepach, wykorzystałam do niego cukier trzcinowy. Dżem jest mnie słodki, co mi bardzo pasuje,  smakuje mi bardziej, niż ten na zwykłym cukrze, więc prawdopodobnie ta zamiana zagości już u nas na stałe.



czerwone masa owocowa w słoiku
Dżem agrestowy

Dżem agrestowy

Czas przygotowania: 140 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1000 g  agrestu
  • 350 g cukru trzcinowego

 

Wykonanie

  • Owoce opłucz i usuń szypułki.
  • Umieść agrest w szerokim rondlu o grubym dnie i zasyp cukrem. Odstaw na 60 minut, raz na jakiś czas zamieszaj. 
  • Następnie na małym ogniu doprowadź owoce do wrzenia. Zmniejsz ogień i smaż owoce bez przykrycia przez 60 minut. 
  • Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 
  • Znowu podgrzej owoce i smaż przez 60 minut.
  • Na koniec przełóż agrest do suchych i wyparzonych słoiczków. Mocno je zakręć i ustaw do góry nogami, aż do całkowitego wystygnięcia.

czerwone owoce w kawałkach w szklanym słoiku

Komentarze