Dżem agrestowy
Agrest to owoc mojego dzieciństwa, kojarzy mi się z wakacjami u babci. Dlatego w moim ogródku posadziłam krzaczki tego zdrowego i pysznego owocu, mam odmianę czerwoną i zieloną. A ponieważ wspaniale owocuje, co roku przygotowuję z niego różne desery, np. → sernik na zimno, → jogurtowe lody agrestowe, → puchate drożdżówki. Robię również przetwory, czyli naszą ulubioną → agrestówkę i → konfiturę.
Tym razem zrobiłam klasyczny dżem agrestowy, a ponieważ u mnie dalej nie ma cukru w sklepach, wykorzystałam do niego cukier trzcinowy. Dżem jest mnie słodki, co mi bardzo pasuje, smakuje mi bardziej, niż ten na zwykłym cukrze, więc prawdopodobnie ta zamiana zagości już u nas na stałe.
Dżem agrestowy |
Dżem agrestowy
Czas przygotowania: 140 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1000 g agrestu
- 350 g cukru trzcinowego
Wykonanie
- Owoce opłucz i usuń szypułki.
- Umieść agrest w szerokim rondlu o grubym dnie i zasyp cukrem. Odstaw na 60 minut, raz na jakiś czas zamieszaj.
- Następnie na małym ogniu doprowadź owoce do wrzenia. Zmniejsz ogień i smaż owoce bez przykrycia przez 60 minut.
- Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Znowu podgrzej owoce i smaż przez 60 minut.
- Na koniec przełóż agrest do suchych i wyparzonych słoiczków. Mocno je zakręć i ustaw do góry nogami, aż do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz