Warzywa w sosie słodko-kwaśnym z makaronem soba

 

Nie wiem, jak Ty, ale ja czasami mam takie dni,  kiedy nie mam zbytniej ochoty stać długo w kuchni i stawiam na dania, które można przygotować w kilka-kilkanaście minut. I dlatego wtedy korzystam z gotowych rozwiązań, zwracając przy tym szczególną uwagę na skład danego produktu. Tym razem z pomocą przyszedł mi aromatyczny Sos słodko-kwaśny z ananasem Dawtona.

Dodałam do niego jeszcze warzywa, odrobinę ananasa, makaron soba, posypałam sezamem oraz szczypiorkiem i w ten sposób powstało pyszne, zdrowe i sycące danie obiadowe.



Warzywa w sosie słodko-kwaśnym z makaronem soba

 

Dawtona to polska, rodzinna firma, o prawie 30-letniej tradycji. Warzywa i owoce są zbierane z własnych pól (4 700 ha własnych pól uprawnych), a produkty nie zawierają konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Firma pracujemy w modelu “od ziarenka po puszkę”. Wszystkie warzywa, które są wykorzystywane przy produkcji, są zbierane w najbardziej optymalnym momencie.  Dawtona jednym z pięciu top producentów w Polsce oraz niezmiennie pozostaje numerem 1 w kategorii produktów pomidorowych (soki, passaty, a także sosy) i numerem 2 w kategorii kukurydza, groszek, koncentrat.

Te produkty od lat mi towarzyszą w mojej kuchni, a tym razem wypróbowałam gotowy sos, który jest niezawodnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny. Producent poleca podawać go z ryżem, ale z makaronem soba lub makaronem ryżowym będzie równie pyszny.

Produkty, które zostały wykorzystane do jego przygotowania pochodzą prosto z pola Dawtony. Sos ma dobry, krótki skład i nie zawiera konserwantów, ani zbędnych ulepszaczy. Wyróżnia go również wielkość porcji, to aż 550 g w jednym słoiku.

Muszę przyznać, że sos był doskonale przyprawiony i danie z nim przygotowane smakowało całej rodzinie. I co równie ważne, zostało przygotowane bardzo szybko. Teraz pora wypróbować kolejne smaki, czyli np. Sos boloński, Sos węgierski czy Sos pomidorowy ze śmietaną.



Warzywa w sosie słodko-kwaśnym z makaronem soba

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego z ananasem Dawtona
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 mała cukinia
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 100 g makaronu gryczanego soba
  • olej do smażenia
  • sezam
  • szczypior
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie

  • Marchewkę i cukinię pokrój w cieniutkie paseczki. Cebulę i ananasa obierz i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój w kostkę.
  • Na patelni na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę wraz z papryką, następnie dodaj marchewkę, cukinię i ananasa. Smaż wszystko razem przez 2 minuty.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem producenta, odcedź.
  • Makaron dodaj do warzyw, wsyp sól i pieprz, wymieszaj.
  • W rondelku podgrzej sos słodko-kwaśny. Gorącym sosem polej makaron z warzywami.
  • Na koniec wszystko posyp sezamem i posiekanym szczypiorem.

 

 

Post powstał przy współpracy  z marką Dawtona.


Komentarze