Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem


Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem

Od jakiegoś czasu przestałam piec chleby na drożdżach. Oswoiłam zakwas, mam go zawsze pod ręką. Dziś przedstawiam chlebek razowy mieszany, na podstawie przepisu znalezionego gdzieś w czeluściach Internetu.





Składniki I etapu:
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 200 g maki żytniej razowej
  • 130 g letniej wody


Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
*Jeśli chcemy piec chleb po południu, mieszamy składniki zaczynu rano, a II etap robimy po południu.

Składniki 2 etapu:
  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 200 g maki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g uprażonego słonecznika
  • letnia woda


Wykonanie:
Rano mieszamy ze sobą składniki obydwu etapów, dodając tyle wody, aby powstało luźne ciasto. Pozostawić 10 minut, aby odpoczęło a następnie przełożyć do natłuszczonej i posypanej otrębami formy. Ja piekę w 2 mniejszych keksówkach.
Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5-3 godziny
Wierzch chleba spryskać wodą, posypać otrębami lub płatkami owsianymi.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić chleb, obniżyć temp. do 200 stopni. Piec ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć  z piekarnika, studzić na kratce.



Komentarze

Prześlij komentarz