Ciasto buraczkowe
Lubię nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi...
Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 180 ml oleju
- 180 g brązowego cukru
- 3 jaja
- 150 g surowych startych na grubej tarce buraków
- sok z cytryny
- 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik)
- 75 g rodzynek
Wykonanie:
Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodałam kakao i sam slonecznik 😊😊 boje się, że zjem całą keksowke 😀😀 pycha pycha 😘
OdpowiedzUsuńW takim razie... na zdrówko ;-).
Usuń