Domowa pasztetowa
Wątrobianka, pasztetowa, smaki dzieciństwa... Od jakiegoś czasu musiałam się niestety obejść smakiem. Poczytałam co znajduje się w produkowanych pasztetowych...
Któregoś dnia w zeszłym roku trafiłam na wedlinydomowe.pl i postanowiłam zrobić sama pasztetową według przepisu Beiota, Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne a smak rewelacyjny ! Znajdziecie też u mnie przepisy na inne wyroby domowe, np. domowa polędwicę wędzoną, domową wędzoną kiełbasę chłopską, wędzoną domową pasztetową, polędwicę wileńską czy też schab ze słoika.
Serdecznie zachęcam :-)
Domowa pasztetowa
Składniki na 5 kg:
- podgardle 2,5 kg
- boczek 0,7 kg
- wątroba 1,2 kg
- słonina 0,6 kg
- kasza manna 160 g
- osłonki poliamidowe lub naturalne
Przyprawy:
- pieprz 8 g
- majeranek 10 g
- ziele angielskie 4 g
- cebula surowa 200 g
- sól 15 g/kg
Wykonanie:
Podgardle, boczek, słoninę parzymy w temperaturze. ok 75 stopni przez 1,45 h. Na 15 minut przed upływem tego czasu dodajemy wątrobę i parzymy w tej samej temperaturze, potem studzimy.
Kaszę zaparzamy w 1 litrze wywaru z parzenia. Ja zaczynam zawsze o zaparzania mniejszą ilością płynu, gdyby było za rzadkie, zawsze można go dolać.
Wszystkie mięsa kroimy i mielimy w maszynce do mielenia przez sitko o numerze 2.5 lub 3, łącznie z cebulą. Dodajemy przyprawy i porządnie mieszamy, możemy też dodatkowo zblendować, żeby powstała idealnie gładka masa. Jeśli nie macie maszynki do mielenia porządny blender lub malakser w zupełności wystarczy.
Następnie nadziewamy osłonki lub jelita, zależności od tego czym dysponujemy. Tutaj jest całkowita dowolność, ja nadziewałam w osłonki poliamidowe o średnicy 50 mm*.
Po dokładnym zawiązaniu osłonek, parzymy pasztetową w temperaturze 75 stopni przez 45 min.
Po dokładnym zawiązaniu osłonek, parzymy pasztetową w temperaturze 75 stopni przez 45 min.
Pasztetową można mrozić, nie traci nic na smaku.
* Osłonki i jelita można kupić i Internecie.
W przyszłym tygodniu zabieramy się za białe kiełbasy, Twój przepis spadł mi jak z nieba, robimy pasztetówki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! Ta pasztetówa jest obłędna :)
UsuńJeszcze jedno małe pytanie, a własciwie dwa. Sól to dajesz na kg mięsa czy wszystkiego ? Czy mrozisz przed sparzeniem czy po? Pozdrawiam w lekkim świątecznym obłędzie :) Lecę właśnie na rynek po składniki !
UsuńTak, sól tak jak w przepisie na kg mięsa. Mrożę po sparzeniu.
UsuńDziś właśnie się biorę za pasztetową z innego przepisu, tym razem będzie wędzona :) Lekki obłęd jest :D
Pozdrowionka !
ojej! masz wędzarnię ??
UsuńIdę parzyć mięcha :) Miłego obłędu!
Mam powiedzmy... wędzarenkę :)
UsuńMy sie od jakiegos czasu przymierzamy, najchętniej to ja bym coś małego i gotowego kupiła :)
UsuńPasztetówka wyszła znakomita! A to oznacza ,ze ta ze sklepu już nie istnieje! no, prawdę mówiąc, w naszym domu nie istniała już od jakiegoś czasu bo ani smaczna , ani zawartość nie zachęcała - brakowało tylko domowej. No to już jest !
OdpowiedzUsuńBeatko, bardzo się cieszę, że się wszystko udało i, że smakuje :)
UsuńTo był błąd. Nie powinnam była tu zaglądać ;)
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam :D :D
UsuńSwietny blog,a pasztetowke zamierzam dzis popelnic:)
OdpowiedzUsuńMiło mi :-) I jak Poszło ?
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńW jaki sposób utrzymujesz temperaturę parzenia 75st.?
Mam taki długi szklany termometr do cieczy.
OdpowiedzUsuńPowiedz mi jak to wygląda w praktyce. Grzejesz na gazie czy elektrycznie? W jaki sposób regulujesz temperaturę, jaki jest najskuteczniejszy? Przepraszam za tandetne pytania, ale mistrzem kuchni nie jestem, może kiedyś nim zostanę ;)
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, pytaj :)
UsuńGrzeję na płycie ceramicznej. temperaturę reguluję zmniejszając lub zwiększając moc, ew. zdejmując garnek z kuchenki lub zdejmując przykrywkę. Oczywiście nie ma tragedii jeśli temperatura nie będzie cały czas stała. Może się wahnąć o parę stopni.
Witam. Czy taką pasztetową mozna zamrozić?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie tak jak jest napisane w przepisie, można ją mrozić :-).
UsuńDziękuję nie doczytałem ;)
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, a pasztetkę serdecznie polecam :-).
UsuńNie powinnam była tu zaglądać!
OdpowiedzUsuńIwona ;)
Iwonko, jestem przeciwnego zadnia ;-
UsuńCzy określenie Parzenie oznacza gotowanie? Jak Wykonać takie parzenie?
OdpowiedzUsuńMożemy uznać, że to to samo :). Gotowanie odbywa się w wyższej temperaturze. Parzenie wykonujemy tak samo jak gotowanie, tylko utrzymujemy niższą temperaturę.
UsuńŚwietny przepis i w sumie każdy może sobie zrobić taką pyszność :-)
UsuńWitam,a można pasztetowa zrobić w słoiki? I zapasteryzować ?pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDzień dobry, myślę, że tak
Usuń