Drobiowa pieczeń rzymska

plastry-miesa-mielonego-z-jajkiem
Drobiowa pieczeń rzymska



Tym razem mojemu Ślubnemu znudziły się tradycyjne kotlety mielone i postanowił zrobić coś po swojemu. Wyszła piękna i smaczna pieczeń rzymska, tym razem upieczona na bazie mięsa z indyka. Jest nieco lżejsza niż ta tradycyjna wieprzowa. Zachęcam innych ślubnych do wypróbowania tego przepisu 😀.



Drobiowa pieczeń rzymska


Drobiowa pieczeń rzymska


Składniki:
  • 750 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 spora cebula
  • 3 jaja świeże
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piri-piri w płynie, można zastąpić chili
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2-3 łyżki chłodnej wody
  • sól, pieprz

Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy mielone mięso, jaja, wszystkie przyprawy i mieszamy.
  • Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą keksówkę, wykładamy połowę mięsa, układamy jaja ugotowane na twardo i na to układamy resztę mięsa.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy mięso przez godzinę w kąpieli wodnej. 
  • Po tym czasie pieczeń wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 
  • W tym czasie wchłoną się w mięso wszystkie soki powstałe w czasie pieczenia i mięso będzie wilgotne w środku.





Komentarze