Drobiowa pieczeń rzymska
Drobiowa pieczeń rzymska |
Tym razem mojemu Ślubnemu znudziły się tradycyjne kotlety mielone i postanowił zrobić coś po swojemu. Wyszła piękna i smaczna pieczeń rzymska, tym razem upieczona na bazie mięsa z indyka. Jest nieco lżejsza niż ta tradycyjna wieprzowa. Zachęcam innych ślubnych do wypróbowania tego przepisu 😀.
Drobiowa pieczeń rzymska
Składniki:
- 750 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 spora cebula
- 3 jaja świeże
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 1/2 łyżeczki przyprawy piri-piri w płynie, można zastąpić chili
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2-3 łyżki chłodnej wody
- sól, pieprz
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy mielone mięso, jaja, wszystkie przyprawy i mieszamy.
- Natłuszczamy i posypujemy bułką tartą keksówkę, wykładamy połowę mięsa, układamy jaja ugotowane na twardo i na to układamy resztę mięsa.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy mięso przez godzinę w kąpieli wodnej.
- Po tym czasie pieczeń wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie wchłoną się w mięso wszystkie soki powstałe w czasie pieczenia i mięso będzie wilgotne w środku.
Komentarze
Prześlij komentarz