Kurczak, warzywa i makaron ryżowy


Szybkie i proste danie. Efekt końcowy jest zawsze uzależniony od tego co mamy akurat w lodówce i od tego jakiego sosu użyjemy do naszego dania.
 


Kurczak, warzywa i makaron ryżowy

Składniki:
  • 2 piersi kurczaka pokrojone w kawałki
  • 1 spora cebula pokrojona w kawałki
  • 1 dorodna marchewka pokrojona w paski
  • 3 garści kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
  • 1/2 puszki kiełków sojowych
  • 1/2 puszki pędów bambusa
  • parę grzybków Mun uprzednio namoczonych i pokrojonych w paski
  • 2-centymetrowym kawałek świeżego posiekanego imbiru
  • sos sojowy jasny
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia
  • 1/2 dużego opakowania makaronu ryżowego
Marynata:
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru


Wykonanie:
Składniki marynaty dokładnie mieszamy i dodajemy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy woka i smażymy pierś przez 10 min, odkładamy ją z powrotem do miski. Na woka wrzucamy imbir, cebulę, bambus i grzybki. Smażymy parę minut po czym dodajemy pozostałe składniki warzywne, sos sojowy, a na koniec wrzucamy mięso i smażymy chwilę, aby aromaty się połączyły. Przyprawiamy paroma kroplami oleju sezamowego.
W międzyczasie przygotowujemy makaron: zalewamy go w misce wrzącą wodą i zostawiamy na 4-5 minut, po czym odcedzamy.

Uwaga*  Zamiennie możemy użyć makaronu sojowego. Do sosu sojowego możemy też dodać inne sosy, np. ostry chili, sojowy sos grzybowy.
 
 
 

Komentarze