Kurczak, warzywa i makaron ryżowy
Szybkie i proste danie. Efekt końcowy jest zawsze uzależniony od tego co mamy akurat w lodówce i od tego jakiego sosu użyjemy do naszego dania.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka pokrojone w kawałki
- 1 spora cebula pokrojona w kawałki
- 1 dorodna marchewka pokrojona w paski
- 3 garści kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 1/2 puszki kiełków sojowych
- 1/2 puszki pędów bambusa
- parę grzybków Mun uprzednio namoczonych i pokrojonych w paski
- 2-centymetrowym kawałek świeżego posiekanego imbiru
- sos sojowy jasny
- olej sezamowy
- olej do smażenia
- 1/2 dużego opakowania makaronu ryżowego
Marynata:
- 2 łyżki oleju sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Składniki marynaty dokładnie mieszamy i dodajemy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy woka i smażymy pierś przez 10 min, odkładamy ją z powrotem do miski. Na woka wrzucamy imbir, cebulę, bambus i grzybki. Smażymy parę minut po czym dodajemy pozostałe składniki warzywne, sos sojowy, a na koniec wrzucamy mięso i smażymy chwilę, aby aromaty się połączyły. Przyprawiamy paroma kroplami oleju sezamowego.
W międzyczasie przygotowujemy makaron: zalewamy go w misce wrzącą wodą i zostawiamy na 4-5 minut, po czym odcedzamy.
Uwaga* Zamiennie możemy użyć makaronu sojowego. Do sosu sojowego możemy też dodać inne sosy, np. ostry chili, sojowy sos grzybowy.
Komentarze
Prześlij komentarz