Magiczne ciasto
Upiekłam "magiczne ciasto", według hiszpańskiego przepisu,. Nie wiem, jak można je nazwać po polsku, bo szczerze powiedziawszy, to nie spotkałam się do tej pory z takim przepisem. Niech więc zostanie magiczne 😀.
W każdym razie ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a efekt końcowy zdecydowanie zaskakuje. Po upieczeniu mamy trzywarstwowe ciasto: na dole gęsty budyń, w środku krem, a na górze delikatne ciasto. Po prostu magia!
A przy okazji zapraszam na mojego Instagrama → kulinarne_przygody_gatity,
gdzie znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji, polecajek i codziennych
kadrów z mojej kuchni i gotowania. Serdecznie polecam, kliknij i
zaobserwuj 💗
Magiczne ciasto |
Magiczne ciasto
Proporcje na formę o wymiarach 20 x 20 cmCzas przygotowania: 80 minut
Składniki:
- 4 jaja w temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 1 łyżka wody
- 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 115 g przesianej mąki
- 1/2 litra letniego mleka
- 4 krople octu
- esencja waniliowa
Wykonanie
Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem i łyżką zimnej wody na puszystą masę. Dodajemy tłuszcz i przesianą mąkę, wszystko miksujemy. Następnie wlewamy letnie mleko, dodajemy esencję, ponownie mieszamy.
Białka ubijamy z 4 kroplami octu na sztywną masę, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Masę wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką szklanej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Pieczemy od dołu w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez godzinę. Upieczone ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Następnie przenosimy je w chłodne miejsce na 3 godziny.
Białka ubijamy z 4 kroplami octu na sztywną masę, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Masę wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką szklanej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Pieczemy od dołu w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez godzinę. Upieczone ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Następnie przenosimy je w chłodne miejsce na 3 godziny.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Gatka czy ja dobrze rozumiem że tylko jedno rozrabiasz i wlewasz do formy a wyjmujesz w 3 warstwach?? czy ono samo się tak rozdziela ?? No Wygląda na tak proste że mam chęć maznąć takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńEmuś, dokładnie tak ! Robią się 3 warstwy: na samym dole jakby b. gęste ciasto, potem masa budyniowa, a na górze biszkopt :-). Surowe ciasto jest b. rzadkie i piecze/ścina się warstwami.
UsuńJak ja uwielbiam takie ciasta :)))
UsuńNa weekend zrobię.
A ja też planuję na weekend, ale w wersji czekoladowej !
OdpowiedzUsuńCzy forma musi być szklana ??? Mam tylko metalowe 😏
OdpowiedzUsuńOczywiście może też być metalowa :).
UsuńCzy to ciasto pieczone jest na termoobiegu?
OdpowiedzUsuńNie, bez termoobiegu.
UsuńCzy to ciasto można zrobić z 1.5 porcji?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
UsuńUpiekłam ale niestety nie wyrosło. Jakie wlałam do formy takie wyjęłam po upieczeniu. Nie ma ma mowy w przepisie o proszku do pieczenia. Czy to ciasto piecze sie bez proszku?
OdpowiedzUsuńTak, to ciasto piecze się bez proszku.
UsuńOno rośnie niewiele, ważne, żeby się upiekło i nie było surowe w środku.
A mi super wyszło, będę robić często
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Smacznego :).
UsuńJutro pieke wygląda pysznie zdj po wypieku wrzucę w komentarzu
OdpowiedzUsuńSmacznego :).
UsuńPieczenie : dół, góra dół?
OdpowiedzUsuńPieczenie dół.
UsuńA jeśli nie mam funkcji dół tylko termobieg?
OdpowiedzUsuńNie piekłam nigdy tego ciasta z termoobiegiem. Na pewno trzeba obniżyć temperaturę pieczenia, bo termoobieg ją podnosi i ciasto się przypali.
UsuńPiekł ktoś z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńA co z wanilią? W składnikach jest a potem o niej cicho.
OdpowiedzUsuńNapewno mam piec funkcjo tylko dol?
OdpowiedzUsuńTak, pieczemy tak jak jest podane w przepisie.
UsuńJaka "masa budyniowa", to jest po prostu ciasto tak rzadkie, że się nie dopieka w środku, powariowaliście wszyscy!? To pewnie od jedzenia surowego ciasta...
OdpowiedzUsuńMasa nie jest rzadka, to po pierwsze, a po drugie nikt nie powariował, bo ciasto nie jest surowe
Usuń