Magiczne ciasto

ciasto-z-kremem-i-owocami


Upiekłam "magiczne ciasto", według hiszpańskiego przepisu,. Nie wiem, jak można je nazwać po polsku, bo szczerze powiedziawszy, to nie spotkałam się do tej pory z takim przepisem. Niech więc zostanie magiczne 😀.

W każdym razie ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a efekt końcowy zdecydowanie zaskakuje. Po upieczeniu mamy trzywarstwowe ciasto: na dole gęsty budyń, w środku krem, a na górze delikatne ciasto. Po prostu magia!

A przy okazji zapraszam na mojego Instagrama →  kulinarne_przygody_gatity, gdzie znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji, polecajek i codziennych kadrów z mojej kuchni i gotowania. Serdecznie polecam, kliknij i zaobserwuj 💗
 


Magiczne ciasto

 



Magiczne ciasto

Proporcje na formę o wymiarach 20 x 20 cm 
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki:
  • 4 jaja w temp. pokojowej 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżka wody
  • 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny 
  • 115 g przesianej mąki 
  • 1/2 litra letniego mleka 
  • 4 krople octu 
  • esencja waniliowa 


 

Wykonanie

Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem i łyżką zimnej wody na puszystą masę. Dodajemy tłuszcz i przesianą mąkę, wszystko miksujemy. Następnie wlewamy letnie mleko, dodajemy esencję, ponownie mieszamy. 
Białka ubijamy z 4 kroplami octu na sztywną masę, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Masę wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką szklanej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Pieczemy od dołu w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez godzinę. Upieczone ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Następnie przenosimy je w chłodne miejsce na 3 godziny.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. 
 





Komentarze

  1. Gatka czy ja dobrze rozumiem że tylko jedno rozrabiasz i wlewasz do formy a wyjmujesz w 3 warstwach?? czy ono samo się tak rozdziela ?? No Wygląda na tak proste że mam chęć maznąć takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emuś, dokładnie tak ! Robią się 3 warstwy: na samym dole jakby b. gęste ciasto, potem masa budyniowa, a na górze biszkopt :-). Surowe ciasto jest b. rzadkie i piecze/ścina się warstwami.

      Usuń
    2. Jak ja uwielbiam takie ciasta :)))
      Na weekend zrobię.

      Usuń
  2. A ja też planuję na weekend, ale w wersji czekoladowej !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy forma musi być szklana ??? Mam tylko metalowe 😏

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to ciasto pieczone jest na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to ciasto można zrobić z 1.5 porcji?

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam ale niestety nie wyrosło. Jakie wlałam do formy takie wyjęłam po upieczeniu. Nie ma ma mowy w przepisie o proszku do pieczenia. Czy to ciasto piecze sie bez proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto piecze się bez proszku.
      Ono rośnie niewiele, ważne, żeby się upiekło i nie było surowe w środku.

      Usuń
  7. A mi super wyszło, będę robić często

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro pieke wygląda pysznie zdj po wypieku wrzucę w komentarzu

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczenie : dół, góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  10. A jeśli nie mam funkcji dół tylko termobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam nigdy tego ciasta z termoobiegiem. Na pewno trzeba obniżyć temperaturę pieczenia, bo termoobieg ją podnosi i ciasto się przypali.

      Usuń
  11. Piekł ktoś z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  12. A co z wanilią? W składnikach jest a potem o niej cicho.

    OdpowiedzUsuń
  13. Napewno mam piec funkcjo tylko dol?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka "masa budyniowa", to jest po prostu ciasto tak rzadkie, że się nie dopieka w środku, powariowaliście wszyscy!? To pewnie od jedzenia surowego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa nie jest rzadka, to po pierwsze, a po drugie nikt nie powariował, bo ciasto nie jest surowe

      Usuń

Prześlij komentarz