Makaron z kapustą i pieczarkami
Wprawdzie to danie raczej świąteczne, ale u mnie w domu chętnie jada się je też poza okresem świątecznym. A, że w beczce w garażu stoi jeszcze reszta kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-).
Składniki:
- 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej
- 1 duża pokrojona cebula
- 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 1 opakowanie dowolnego makaronu
- sól, pieprz, mielone ziele angielskie
- olej
Wykonanie:
Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy. Wody nie wylewamy, dodamy ją później do kapusty.
W międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut.
Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną.
A ja myślałam, że przestałaś blog prowadzić Agatko :)
OdpowiedzUsuńKapustę uwielbiam. Kaszę robiłam, do pstrąga pieczonego jest idealna :)
Ewcia, nieee, podjęłam wyzwanie, nie mogę się teraz wycofać :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że coś Ci smakaowało !