Muffiny kokosowo-marchewkowe


 
Ten przepis na muffinki jest w rodzinie od lat. Przekazywany, modyfikowany w zależności od tego jakie składniki mamy akurat pod ręką. Przepis jest prosty, nie może się nie udać :-) Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki 
Smacznego !





     Muffiny kokosowo-marchewkowe

Składniki:

  • 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 
  • ½ szklanki orzechów włoskich 
  • 2 szklani. mąki 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru brązowego 
  • ¾ szklanki cukru białego 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka tartej marchwi 
  • 1 szklanka rodzynek 
  • 1 szklanka oleju


Przyprawy:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Ponieważ miałam dojrzałe banany do części muffinek powciskałam ich kawałki.






Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a  w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem


Komentarze