Muffiny kokosowo-marchewkowe
Ten przepis na muffinki jest w rodzinie od lat. Przekazywany, modyfikowany w zależności od tego jakie składniki mamy akurat pod ręką. Przepis jest prosty, nie może się nie udać :-) Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki
Smacznego !
Muffiny kokosowo-marchewkowe
Składniki:
- 1 jabłko pokrojone w kosteczkę
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 2 szklani. mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru brązowego
- ¾ szklanki cukru białego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka tartej marchwi
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka oleju
Przyprawy:
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki soli
Ponieważ miałam dojrzałe banany do części muffinek powciskałam ich kawałki.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia.Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz