Pasztet z jajek
Kto powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile. Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu.
Pasztet z jajek
Pasztet z jajek
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
3 jaja surowe
200 g pieczarek
2 cebule
1 szklanka startego żółtego sera
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka śmietany
4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku
sól i pieprz
olej
Wykonanie:
Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je w misce ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką, surowymi jajkami, śmietaną i przyprawami.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę.
Kroimy po ostudzeniu.
W tym roku taki pasztet jajeczny zrobię na pewno. Długo szukałem przepisu na taki pasztet, który by mnie zainteresował. Ten od razu przykuł moją uwagę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! T
Usuńen jest pyszny, serdecznie polecam :).
Podoba mi się ten przepis,ale jak wygląda to pieczenie w kąpieli wodnej?
OdpowiedzUsuńFormę z pasztetem wkładamy do większego naczynia z wodą i umieszczamy w piekarniku.
Usuń