Puchate ciasto drożdżowe



Puchate ciasto drożdżowe

Składniki:
Ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 3 żółtka i 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dkg tłuszczu
  • 5 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • figi

Kruszonka

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej



Wykonanie:
Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozpuścić i dodać olej. Żółtka , jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, utarte żółtka, bakalie i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe przekładamy do formy, w moim przypadku w dużej keksówce (30 cm długość, 15 cm szerokość,10 cm wysokość).
Wierzch posmarować białkiem i na to posypać kruszonką. Znowu odstawić do wyrośnięcia  na  ok. pół godziny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni. 
 
 Uwaga ! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Najpierw zrobiłam rozczyn i zostawiłam do wyrośnięcia, a potem wsypałam resztę składników. Bardzo ułatwia to życie :-).





Komentarze