Puchate ciasto drożdżowe
Puchate ciasto drożdżowe
Składniki:
Ciasto
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 3 żółtka i 1 jajo
- 1 szklanka mleka
- 10 dkg tłuszczu
- 5 dkg drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- figi
Kruszonka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
Wykonanie:
Tłuszcz rozpuścić i dodać olej. Żółtka , jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, utarte żółtka, bakalie i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe przekładamy do formy, w moim przypadku w dużej keksówce (30 cm długość, 15 cm szerokość,10 cm wysokość).
Wierzch posmarować białkiem i na to posypać kruszonką. Znowu odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz