Ryż zapiekany z jabłkami
Pewnie każdy ma swoją wariację na temat ryżu zapiekanego z jabłkami. To klasyczne danie, które robiły nam nasze babcie.
Przypomniałam sobie o zapasie jabłek zamkniętych w słoikach zeszłej jesieni, przyszła pora je wykorzystać !
Składniki:
- 3-4 jabłka starte na tarce (u mnie 2 słoiki o poj. 400 ml uprażonych jabłek)
- 200 g ryżu
- 3 szklanki mleka
- cukier
- cukier waniliowy
- cynamon
- 2 łyżki masła
- śmietana
Wykonanie:
Ryż gotujemy na parze w parowniku. Jeśli nie mamy parownika gotujemy ryż tradycyjną metodą w garnuszku na małym ogniu do częściowego wchłonięcia się mleka, potem odstawiamy, zawijamy w koc i po 2 godzinach nasz ryż jest gotowy. Jeśli chcemy ugotować ryż na szybko płynu dodajemy w proporcjach 1,5 szklanki mleka i 1.5 szklanki wody.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wkładamy jedną cześć ryżu, na to jedna część jabłek, posypujemy cukrami i cynamonem, Na to wykładamy pozostałą część ryżu i jabłek. Ponownie posypujemy cukrami i cynamonem. Na wierzch kładziemy kawałki masła i ewentualnie dla ozdoby plasterki jabłka, przykrywamy naczynie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 20-30 minut.
Podajemy polane śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz